Daum

Показване: Списък Икони
Показване:
Подреждане по:
Луксозна скулптура ТИЧАЩИ КОНЕ от Daum crystal Номерирано издание

Луксозна скулптура ТИЧАЩИ КОНЕ от Daum crystal Номерирано издание

ТИЧАЩИ КОНЕ от престижната марка DAUM за луксозен подарък с няколко функции Луксозната скулптура ...
1680.00 лв.
с ДДС: 1680.00 лв.
Луксозна статуетка мини СЛОНЧЕ Daum crystal Луксозна статуетка мини СЛОНЧЕ Daum crystal

Луксозна статуетка мини СЛОНЧЕ Daum crystal

Миниатюрно слонче за късмет от луксозната френска марка DAUM Луксозната статуетка мини СЛОНЧЕ Dau...
440.00 лв.
с ДДС: 440.00 лв.
Малка луксозна статуетка БУХАЛ ВЪРХУ КНИГА Daum crystal

Малка луксозна статуетка БУХАЛ ВЪРХУ КНИГА Daum crystal

Кристална статуетка БУХАЛ ВЪРХУ КНИГА от Daum crystal за миниатюрен марков подарък Малка луксозна...
880.00 лв.
с ДДС: 880.00 лв.
Малка статуетка СЛОН ЗА КЪСМЕТ от DAUM Crystal за луксозен подарък Малка статуетка СЛОН ЗА КЪСМЕТ от DAUM Crystal за луксозен подарък

Малка статуетка СЛОН ЗА КЪСМЕТ от DAUM Crystal за луксозен подарък

Луксозен подарък статуетка DAUM Crystal от цветен кристал във форма на СЛОНЧЕ Малката статуетка С...
999.00 лв.
с ДДС: 999.00 лв.
Daum Crystal голяма ваза Камелия виолет Daum Crystal голяма ваза Камелия виолет

Daum Crystal голяма ваза Камелия виолет

Луксозен подарък за специален повод - скулптура от Daum Crystal в лилаво Кристалната скулптура Ка...
13600.00 лв.
с ДДС: 13600.00 лв.
Daum кристална скулптура цвете в розово, зелено и кехлибар Daum кристална скулптура цвете в розово, зелено и кехлибар

Daum кристална скулптура цвете в розово, зелено и кехлибар

Изящна скулптура на цвете от Daum crystal номерирано издание Daum кристална скулптура цвете в роз...
7400.00 лв.
с ДДС: 7400.00 лв.
Луксозна кристална ваза DAUM Safran номерирано издание Луксозна кристална ваза DAUM Safran номерирано издание

Луксозна кристална ваза DAUM Safran номерирано издание

Уникална червена ваза за луксозен подарък Луксозната кристална ваза DAUM Safran е номерирано изда...
16600.00 лв.
с ДДС: 16600.00 лв.

За луксозните вази Daum и високата стойност на техните кристални скулптури

Изумителната фабрика за кристал Daum е основана през 1878 г., точно когато България се освобождава от турско робство. За Европа това е времето на движението Art Nouveau, време на промяна и подем. С новаторски амбиции от самото начало, марката Daum се свързва с най-великите артисти на своето време като Джордж Брак и Салвадор Дали. За почти 145 години тя си сътрудничи с повече от 350 изключителни автора, чиито подпис е знаков в историята на изкуството. Част от тази невероятна историческа колекция сега се съхранява в Muse des Beaux-Arts в Нанси. В България луксозните вази скулптури, както и статуетки на животни и птици, цветя и други декоративни обекти от кристал на бранда се представлява от Gourmet House в София, ул. "Цар Шишман" 37.

Луксозни кристални вази скулптури от цветен кристал Daum

Невероятните луксозни вази скулптури от цветен кристал, изваяни от майсторските ръце в манифактурата Daum

Какво отличава бранда Daum?

Спецификата на Daum се състои в майсторството на уникална техника, наречена "Pate de Verre" (кристална паста). Тази техника на 7 хилядолетия е преоткрита от Daum през 1900 г. и преработена през 1968 г. Уникалният процес има особеността да добавя полупрозрачност към обектите: скулптури, вази и статуетки. Блясъкът, интензивността на цвета и тоновете на сенките са лесно разпознаваеми и са част от уникалния подпис на Бранда.

Благодарение на производствения процес, всяко изделие има уникален цвят. Няма две напълно еднакви изделия Daum! Това познание и майсторство е включено в списъка на нематериалното културно наследство на Франция.

Многоцветни кристални фигурки на животни от цветен кристал Daum

Многоцветни и с невероятен детайл фигурки на животни Daum подходящи за луксозен подарък

Какво трябва да знаем за бранда Daum?

От 1878 г. Daum е световно известен луксозен бранд, който изработва красиви скулптури от оловен кристал. Дължи славата си на обединените усилия на двама братя: талантливия майстор стъклар Антонин Дом и неговия брат Огюст. С впечатляващ предприемачески дух, те успяват да издигнат бизнес от ръба на фалита до ранга на световна луксозна марка. Любопитната история за семейството Daum ще разкажем след малко.

Името се изписва Daum и се чете "Дом". Произведенията на изкуството с тази марка са част от различни кристални колекции: интериорна архитектура, артистични вази, скулптури на животни и цветя, арт подаръци и дори бижута. Всички предмети са произведени във Франция. Всички те са подходящи за съзерцание и са чудесно начало на колекция, както и идеален луксозен подарък по специален повод: за мъж и за жена.

Незабравими кристални фигурки на цветя от цветен кристал Daum

Съперничащи си със самата Природа цветя от цветен кристал създадени за радост и наслада, желан луксозен подарък за нов дом

Какво е любопитното в историята на семейство Daum?

През 1871 г., след френско-германската война, областите Елзас и Лотарингия са анексирани от Германската империя. Договорът от Франкфурт обаче позволява на френски граждани, които желаят да го направят, да запазят френско гражданство, ако напуснат региона. Именно така, няколко десетки хиляди французи избират да имигрират, особено в Нанси, който благодарение на силния приток на работна ръка, капитал и идеи се превръща в един от основните епицентрове на Арт Нуво. Жан Дом (1825-1885), нотариус в град Bitche, е един от тези имигранти: той продава офиса си и се установява в Нанси през 1876 г. Там финансира стъкларската фабрика Sainte-Catherine, но тя скоро изпада в толкова силно затруднение, че през 1878 г. той решава изкупи бизнеса обратно, за да го спаси от фалит. Така Жан Дом изведнъж става директор, без да знае нищо за изкуството на стъкларството.

Когато умира през 1885 г., неговият син Огюст поема управлението на компанията. Две години по-късно към него се присъединява брат му Антонин, току-що завършил Ecole Centrale des Arts et Manufactures в Париж. Двамата братя скоро правят своя собствена вътрешна организация: Огюст поема управлението на компанията; Антонин отговаря за създаването на красивите статуетки от кристал. В резултат на неуморна работа и огромен творчески заряд, за около двадесет години Антонин Дом създава каталог с близо три хиляди смайващи произведения, използвайки все по-сложни техники.

През 1893 г. талантливият художник Жак Грюбер е нает на постоянна работа в Къщата и проектира няколко произведения с които Бранда участва на Световния панаир в Чикаго. Успехът е моментален! Отличията продължат да валят и през следващите години, превръщайки Daum в компания - икона в изкуството от стъкло и кристал, наред с колоса Lalique.

Когато Огюст Дом умира през 1909 г., Антонин споделя отговорностите на процъфтяващата компания с тримата сина на брат си Огюст: Жан, Анри и Пол до смъртта си през 1930 г.

През 60-те години Жак, внукът на Огюст обединява усилията си с велики съвременни творци като César (Сезар) и Салвадор Дали. Тези сътрудничества правят бранда Daum още по-известен и колекционерите на марката са вече по целия свят.

Как се правят уникални кристални фигурки от цветен кристал Daum

Няколко момента от работилницата Дом по създаването на „мек часовник“ по проект на Салвадор Дали от цветен кристал.
Обърнете внимание как матрицата се чупи, за да се извади скулптурата отвътре. Гаранция за уникалност

Как се правят скулптурите Daum?

Методът "Pate de Verre" (кристална паста) е на база сложната техника lost-wax (изгубен восък), което оправдава високите цени на някои от произведенията на Daum.

Като начало се извайва модел на произведението и след това се прави еластомерна форма. Формата се пълни с горещ восък, който приема формата на произведението. После се създава негативен гипсов калъп около восъчната работа, който след това се пълни със стъклена (кристална) паста. След това майсторът-стъклар внимателно смесва няколко различни цвята кристал, за да придаде окончателния цвят на произведението. Тази техника прави всяко произведение различно, тъй като нюансите са винаги различни.

Kато резултат, всяка скулптура Daum изглежда като жива и е истинско произведение на изкуството.

Накрая калъпа се нагрява до 900° за период от 10 до 20 дни и след това гипса се счупва, за да се извади стъкленото произведение. Тази техника се използва и днес, а нейната сложност прави Daum единственият производител на кристали в света, който наистина я владее. Съвсем логично, цената на произведенията на този изумителен бранд са високи, а колекционерите - жадни да ги притежават.

Репутацията на творбите на Daum продължава да расте, а най-голямата колекция от тези изумителни произведения на изкуството днес е изложена в Музея за изящни изкуства в Нанси. Там на площ от 600 m2 са показани 300 спиращи дъха вази и скулптури на бранда Дом, които си заслужават да се видят. Алтернативно, заповядайте в Gourmet House, където да видите наживо изящните кристални творения на Бранда.

Специален, луксозен подарък от световна класа, те са гордост за своя притежател и радост за всички сетива.

Мебели и огледала от цветен кристал Daum

При нас може да поръчате маси, огледала, витражи и мебели от каталога на Daum от цветен кристал