Чаши за концентрат

Селекция луксозни чаши за ракия на столче, водка и коняк в подаръчни комплекти на Ридел от магазин за чаши Gourmet House
Riedel Performance Spirit уникални чаши за ракия и коняк на високо столче Тези красиви чаши ни гр...
120.00 лв.
Кристален сервиз за уиски и вода за 6 души Тези практични чаши за уиски и вода са кристален серви...
150.00 лв.
Защо именно Riedel Veritas Cognac, чаша за коняк? Ридел са всепризнати майстори в света на чашите...
120.00 лв.
Riedel Veritas луксозна ЧАША ЗА РАКИЯ на столче Riedel разбират от чаши, а страхотната чаша за ра...
120.00 лв.
Луксозна чаша за ром на столче Riedel Veritas Riedel не правят просто чаши, а инструменти на удов...
120.00 лв.
Ако харесвате коняк, изберете кристални чаши Riedel за максимално удоволствие Тези луксозни чаши ...
100.00 лв.
Изберете кристални чаши за ракия от серията Винум на Riedel Комплекта от 2 луксозни чаши за ракия...
100.00 лв.
Стилен подарък за мъж с кристалните чаши Riedel Vinum Rum Кристалните чаши за ром Riedel Vinum Ru...
100.00 лв.
Riedel Martini от серията Vinum кристални чаши, комплект от 2 Тези елегантни коктейлни чаши са съ...
100.00 лв.
Една от най-красивите коктейлни чаши - чашата Riedel Grape Martini Неустоимите чаши за мартини Ri...
160.00 лв.
Чашата на Riedel Vinum Grappa e стилнa чашa, предназначенa за удоволствие от прекраснa напиткa, като...
100.00 лв.
Покажете стил с кристалната чаша на Ридел за текила Изберете чаша за текила, специално създадена ...
100.00 лв.
Кристални чаши Ридел за подарък на ценител на коняк Този комплект от 2 луксозни чаши за коняк Rie...
100.00 лв.
Riedel Vinum Spirit създадени за концентрат Изработени от известния бранд Ридел, тези кристални ч...
100.00 лв.
Луксозни чаши за коняк с гравирани орнаменти Направете оригинален подарък с тези луксозни чаши за...
190.00 лв.
Дизайнерска чаша за мартини Riedel O Martini Тази кристална чаша за МАРТИНИ може да не хареса на ...
25.00 лв.
Коктейлни чаши за МОХИТО на известната марка Ридел Кристалните чаши за Мохито Riedel O Mojito без...
50.00 лв.
Riedel Swirl са изключителни чаши за всякакви напитки Създадена не само за коктейли, тази серия е...
50.00 лв.
Коктейлна чаша Aspen Cocktail от масивен немски кристал Ефектна кристална чаша за коктейли Aspen ...
80.00 лв.
Елегантен комплект кристални чаши за ром 4 броя Представяме ви нов сет чаши за ром комплект 4 бро...
120.00 лв.
Комплект кристални чаши за съвременния дом Комплектът кристални чаши NOBLESSE внася нотка на лукс...
38.00 лв.

Напитките, които обичаме в чаши, специално създадени за удоволствия

Gourmet House се превърна в нарицателно име за магазин за чаши. Работим с най-добрите брандове и при нас можете да изберете колекция чаши за ракия и луксозни чаши за коняк на известни марки като Riedel, Nachtmann и Degrenne Paris. Поддържаме изобилие от различни по вместимост чаши за ракия на столче или шот. За радост на ценителите, предлагаме и елегантни чаши за ракия, достатъчно големи, за да е възможно да добавите лед.

Всички знаят колко са важни чашите, но едва когато правите експеримент с дегустация, осъзнавате колко е важен този фактор. Нека погледнем чашите Vinum Cognac, създадени от известния производител Riedel, перфектен инструмент на удоволствието за коняк и ракия. Е, не говорим за ракия като спирт и есенция, а за качествен продукт, направен от истински плод. Най-важното е носът. В крайна сметка, при напитки, като коняк и ракия, носът е основновния акцент.

Чашата Vinum Cognac предава плодовите аромати перфектно, ако търсим хубава чаша за ракия, бренди и коняк. Букетът е в истинско равновесие. Първо вдъхвате аромата на цветя и плодове и ако напитката е добра, с особена радост ще забележите намека за стафиди, виолетки и сушени кайсии, последван от меки, дървесни аромати. Послевкусът и дълготрайният завършек на бадем, а понякога и ванилия са особено осезаеми от именно тези кристални чаши. Разликите между уиски, коняк, бренди и ракия Мнозина, които се харесват коняк, обичат също и Уиски.

Много хора са наясно, че конякът, брендито и ракията се правят от грозде, а уискито - от зърно. Е, някои ракии са от други плодове, като сливи, джанки, кайсии и дори смокини, но ние ще разгледаме гроздовият вариант. Пък и историята със сигурност не завършва с сагата грозде срещу зърно.

Преди да поговорим за разликата между Уиски, Коняк и Ракия, нека споменем няколко прилики: всички те са ферментирали и превръщат захарта в етанол. И отлежават в дървени бъчви: Като цяло, колкото по-дълго остаряват, толкова по-гладък става вкусът.

Спиртните напитки, наричани често КОНЦЕНТРАТ, получават доста от тези дървени бъчви - и това включва както цвят, така и вкус. Скоч и Коняк споделят метода на дестилация в медни или покрити с мед съдове с медни колони, в които парата се изтегля и кондензира.

Грозде срещу зърно

Така че нека да стигнем до основата на въпроса. Защото наистина има някои основни разлики между уискито и коняка (и ракията). И всичко започва със суровините.

Уискито се прави от зърно, най-често ечемик. След това се смесва с вода и мая, подобно на бирата, а след това се дестилира. След това концентрата „духът“ отлежава в дъбови бъчви. Името „бренди“ идва от холандското „brandewijn“, което означава изгорено вино. И това е доста добро име, тъй като именно виното се дестилира за бренди, ракия и разбира се коняк.

Както вече споменахме, суровината за коняка е гроздето - сокът от който ферментира, създавайки въз-кисело вино - идеално за производство на коняк. Сокът ферментира около 5 дни преди дестилация (Конякът преминава през двойна дестилация), което създава това, което е известно като eaux-de-vie. След това отлежава няколко години в дъбови бъчви.

Ами възрастта? Конякът по-отлежал ли е от уискито?

И конякът, и уискито остаряват в бъчви. Най-младият коняк е посочен като VS, или *** (3 звезди). Минималната възраст на такъв продукт е две години. Някои обаче остаряват много по-дълго от това - в някои наистина специални случаи, над сто години. Коняците (и брендито) са склонни да не означават възрастта с числа. Вместо това те използват термините VS (над две години), VSOP (над четири години) и XO (над шест години). Въпреки това, много коняци имат компоненти, които са много по-стари от това. Ракията, като не толкова кокетна напитка, е просто „отлежала“, макар че понякога откровено заявява възрастта си и не се срамува от това.

Докато коняк и ракия използват възрастови термини като VS, VSOP или XO, Whiskey декларира възраст на най-младият дестилат в съдържанието му. Например 3, 5, 10, 12 или 15 годишно уиски означава, че дестилата е отлежавал най-малко 3, 5, 10, 12 или 15 години, като има и по-отлежали уискита, за да балансират бленда. Има и уиски на 18 и 21 години, но по-старите са малко по-редки.

Така че всъщност не е ясно отрязан отговор кой е по-възрастен, коняк или уиски. 15-годишно уиски е по-старо от коняк от VS. Но XO коняк може да има някаква eaux-de-vie в сместа си, която законно може да е на възраст 50, 80, 90 или дори 100 години или повече.

Ако говорим за стара школа, тогава конякът традиционно се разглежда като деджестив: храносмилателно питие, на което да се насладите след вечеря, може би с кафе или съчетано с пура. Коняк обаче направи много, за да се отърси от имиджа на напитка за улегнали възрастни хора през последните години. Сега това е напитката на модерни хип-хоп звезди като Ludacris, Nas, Jay-Z и Snoop Doggy. Необходимо е само да разгледате новите, модерни коняци, които се предлагат, за да видите, че напитката е осъществила значителен скок на. Рафтовете за нощни клубове са снабдени с коняк и сега се приготвят много любими коктейли с тази напитка.

Уискито, от друга страна, със сигурност не страда от консервативен имидж през последните години, въпреки че това все още е наистина традиционна напитка. Но Уиски изглежда не е претърпяло спада на популярността, който сполетя Коняк преди няколко десетилетия. За щастие, светът сега преоткрива любовната си връзка с еликсира коняк - и му се радва пълноценно! Тук искаме да ви запознаем и с оригиналната чаша на Riedel за малцово уиски, която е прекрасна и за скоч и след създаването си през 2008 година е широко копирана, така че сме сигурни, че сте виждали нейни подобия.

Как да пием спиртните напитки:

Имаше време, когато се казваше, че може да добавяш вода към уиски, но никога не правиш това с коняк. Просто защото структурата на всеки е напълно различна: Уискито е от зърно, а Конякът е на плодова основа. Но днес това със сигурност не е вярно. Има много брандове коняк, към които със сигурност можете да добавите и капка вода, за да освободите различни аромати. Подемът на популярността на коняците със сигурност е допринесла за това. И сега е напълно приемливо да налеете коняка си върху лед, по същия начин, както може правите с уиски. Новите модни тенденции повеляват обаче, да се замести ледът с няколко капки вода: заради ниската си температура ледът подтиска и направо захлупва ароматите на отлежалата напитка, именно заради които сте платили висока цена. Без съмнение, същото важи и за родната фаворитка: отлежалата ракия.

В края на крайщата, независимо дали пиете уиски, ракия или коняк, правете го както ви е приятно. След като тази чаша е в ръцете ви, можете да правите каквото искате с питието си.

А какво става с ракията?

И не на последно място - каква е разликата между ракия и коняк? Е, това е просто, защото коняк е отлежала ракия , но не всяка ракия е коняк.