КАКВО Е ГУРМЕ

Понятието GOURMET, обяснено от магазин The Gourmet House

Според речника на Кембридж, това е човек, който знае много за храната и готвенето, и който се радва на ястия с високо качество на ингредиентите.

Според Уикипедия обаче, Gourmet е културен идеал, свързан с кулинарното изкуство на изисканата храна и напитки, или т.нар. висша кулинария, която се характеризира с изискани, често сложни приготовления и презентации на естетично балансирани ястия от няколко контрастни, най-често богати курса.

На нас определението на Уикипедия ни допада повече и в материала си развиваме тази тема.

Това човек ли е или храна? Все още има хора, които смятат, че ястията в гурме ресторантите са същите както в другите, но с по-малки порции и значително по-високи цени. Това объркване вероятно се дължи на липса на опит в приключението, наречено „Гурме“. Гурме ястията носят изключителна наслада, а не рядко и възторг на всички сетива – вкусови и визуални. Порциите им са малки, защото всеки компонент е концентриран. Само за приготвянето на соса Demi-glace са нужни повече от 12 чaса, като 10 литра течност се редуцират до 3, а понякога и по-малко. Или ребърца су вид, където само за приготвянето н..