Какво е Гурме?

Това човек ли е или храна?

Все още има хора, които смятат, че ястията в гурме ресторантите са същите както в другите, но с по-малки порции и значително по-високи цени. Това объркване вероятно се дължи на липса на опит в приключението, наречено „Гурме“. Гурме ястията носят изключителна наслада, а не рядко и възторг на всички сетива – вкусови и визуални. Порциите им са малки, защото всеки компонент е концентриран. Само за приготвянето на соса Demi-glace са нужни повече от 12 чaса, като 10 литра течност се редуцират до 3, а понякога и по-малко. Или ребърца су вид, където само за приготвянето на месото, без гарнитурите са необходими 30 часа.

Разбира се, че порциите ще са малки!

Съвсем не всеки готвач може да приготви гурме ястие, точно както не всеки, който може да пише е поет или писател. Гурме ястията са многокомпонентни вкусови симфонии, в които всичко е внимателно обмислено в търсене на перфектния вкус. Един пример за гурме десерт е авторския десерт на Regis Crepy: Канелени ябълки от Бребърн на бавен огън 10 часа, със сайдер забайон, леко солен маслен карамел и сладолед на канелена пръчка. Или авторското ястие на блестящия български готвач Емил Минев, арт-директор на най-елитното училище за готвачи – „Кордон Блю” в Лондон и личен приятел на Gourmet House София: ягодово гаспачо с конфитюр от камби и емуслия от зехтин.

Кога наричаме един човек ГУРМЕ?

Гурмe е понятие с висок рейтинг и много положителен смисъл и може да се употреби както за човек, така и за храна или ресторант. Когато се отнася до човек, се има предвид познавач и ценител на добрата храна и качествените напитки. Не бъркайте понятието с гурман (gourmand) – то означава лакомник и определено не носи положителен смисъл. Думата gourmet има френски корен и не се превежда, макар, че се ползва във всички езици.

Нарекохме се Gourmet House, защото избрахме да предлагаме именно изделия за ценители. Не просто стоки, а вълнение за всички сетива. И тъй като разбираме от вино, предлагаме най-богатия избор от чаши за вино, повечето на Riedel. Богатата ни гама включва чаши за сорт, като сира, например, или совиньон блан, а не просто за бяло или червено вино. Именно при нас можете да намерите gourmet лъжица – плоска като малка шпатула, специално създадена от французите за максимално огребване на всеки ценен сос. Или порцеланови чинии за ризото, разработени от готвача Томас Келер, обявяван 3 поредни години за Най-добър в света. Тези чинии са така конструирани, че да запазят ризотото топло максимално дълго. При нас ще намерите съд за терин – порцеланов, френски, какъвто и трябва да бъде, както и ренде за трюфели, прибори за охлюви и стриди. Заради развитото си обоняние, като на хора, интересуващи се от вино, се влюбихме в нишовите парфюми и ги включихме в нашата колекция.

Не, ние не предлагаме храни. Gourmet House е свързващото звено между изделията, създадени със страст и отношение и ценителя: гурме човека.

Гаспачо ягода

Gourmet House От Gourmet House

Експертни съвети за поддръжка § Истории за успех

В Гурме Хаус сме Експерти в своята област и споделяме полезни съвети за поддръжка на кристални чаши, порцелан, сребро и текстил. Помагаме да избягвате грешки и лесно да поддържате красивите си сервизи и луксозни покривки за маса.

Споделяме как се редят прибори за хранене и какъв етикет да спазваме на маса.

Вълнуващите истории на ножовете laguiole и Thiers, както и успешната сага на Rene Lalique са наистина любопини и разказвайки ги, се надяваме, че вдъхновяваме и вас.