Чехия

Показване: Списък Икони
Показване:
Подреждане по:
Чаши за ракия със столче 6 броя кристални

Чаши за ракия със столче 6 броя кристални

Ракиени чаши със столче за практичен подарък Чешките чаши за ракия със столче 6 броя са кристални...
118.00 лв.
с ДДС: 118.00 лв.
Гарафа за уиски Flat Гарафа за уиски Flat

Гарафа за уиски Flat

Плоска кристална гарафа с ефектна тапа Ефектен подарък за мъж, тази тежка гарафа за уиски има кра...
130.00 лв.
с ДДС: 130.00 лв.
Кристални сватбени чаши Antic

Кристални сватбени чаши Antic

Прекрасна форма, нежна дантела § ефектно столче в сватбени чаши Antic Деликатната прелест на тези...
60.00 лв.
с ДДС: 60.00 лв.
Кристална ваза Oval 30 см

Кристална ваза Oval 30 см

Подарете кристална ваза, перфектна за всеки интериор Тази елегантна кристална ваза Oval 30 см е о...
120.00 лв.
с ДДС: 120.00 лв.
Гарафа за уиски Nemo

Гарафа за уиски Nemo

Кристална гарафа за уиски и алкохол от тежък кристал с изчистена линия и елегантен силует. Красив...
130.00 лв.
с ДДС: 130.00 лв.

Какво знаем и не знаем за чешкия кристал Бохемия?

Гордостта на Чехия е производството на стъкло в региона Бохемия. Появява в незапомнени времена и e неразделно свързано с района. Знае се, че тук обработка на стъкло е имало още от времето на келтите, преди 2000 години, в началото на християнския календар.

Първото промишлено производство на стъкло в района на Бохемия е от началото на 13-ти и 14-ти век. От средата на 14-ти век най-старото бохемско стъкло вече има почти прозрачен вид, прави се от содово-калциева смес и се ползва за чаши и църковни прозорци (по-късно обогатени с витражи) и дори доставя стъкло за такива знаменити клиенти като римския император и чешкия крал Карл IV, който поръчва да поставят стъклени прозореци на Пражкия замък.

Възхода на стъкларските фабрики в Бохемия продължава и в следващия период, не без заслугата на император Рудолф II, който поръчва множество красиви изделия за аристократичните му гостни зали и църкви.

С повишаване на качеството и бласъка, клиентите се множат. Полилеите от Kamenický Šenov заблестяват в оперни интериори на сгради в Рим, Милано, Брюксел и в луксозни хотели в Съединените щати.

Какви са предимствата на чешкия кристал Бохемия?

Мнозина не знаят, но Бохемия не е един производител, а много. Различни по качество и капацитет на производството, те всички държат да носят името Бохемия, за да подчертаят регионалната си идентичност и разбира се, да се възползват от популярността на името. Почти без изключения, кристала от този район е с достъпни цени. Това го прави така разпространен и в България. 

Разбира се, изключения има!

Една марка с над 160 години история е символ на лукса в чешкия кристал и тя се нарича Moser. Широко известна в цяла Европа, а и не само там, тази марка е символ на изключителен дизайн и перфекционизъм. Носеща името на създателя си, Moser са съсредоточили усилията си в елитни продукти за елитна клиентела. Славата им е заслужена и е добре красивите им обекти да се видят на живо.