Faberge

Показване: Списък Икони
Показване:
Подреждане по:
Faberge настолен часовник червен емайл Faberge настолен часовник червен емайл

Faberge настолен часовник червен емайл

Луксозен часовник Faberge с червен емайл - предмет почитан като скъп спомен Faberge настолен часо...
2500.00 лв.
с ДДС: 2500.00 лв.
Златна кутия Faberge Octagonal box Златна кутия Faberge Octagonal box

Златна кутия Faberge Octagonal box

Faberge златна порцеланова кутия за бижута с медальон Известни по целия свят със своите яйца, лук...
1900.00 лв.
с ДДС: 1900.00 лв.
Музикално яйце със златен лебед Faberge Музикално яйце със златен лебед Faberge

Музикално яйце със златен лебед Faberge

Яйце Faberge с лебед - музикална кутия Порцеланово яйце с позлата на бижутерската къща Faberge. Н...
4200.00 лв.
с ДДС: 4200.00 лв.
Рамка за снимка Faberge Oval shape in blue enamel Рамка за снимка Faberge Oval shape in blue enamel

Рамка за снимка Faberge Oval shape in blue enamel

Мини рамка за снимки на луксозната марка Faberge Елегантна, дори интимна, луксозна рамка за снимк...
390.00 лв.
с ДДС: 390.00 лв.
Яйце Faberge egg Herakles Яйце Faberge egg Herakles

Яйце Faberge egg Herakles

Казват, че парите не могат да купят щастие, но луксозeн подарък като Яйце Faberge със сигурност ще з...
3400.00 лв.
с ДДС: 3400.00 лв.
Яйце Faberge Jonquil Flower Bouquet Egg

Яйце Faberge Jonquil Flower Bouquet Egg

Съвършенният подарък - порцеланово яйце Faberge с изненада Imperial Jonquil Floral Bouquet Egg. Т...
2400.00 лв.
с ДДС: 2400.00 лв.
Яйце Faberge Pine Cone Egg Яйце Faberge Pine Cone Egg

Яйце Faberge Pine Cone Egg

Яйце Faberge „Борова шишарка” Прекрасно произведение на символа за лукс, марката Fabe...
4100.00 лв.
с ДДС: 4100.00 лв.

Fabergé: 6 неща, които трябва да знаете за Фаберже

Очевидно, първото нещо, което трябва да знаете за Фаберже, е да не чупите яйцата му. Името на Fabergé е синоним на поредица от скъпоценни и сложни великденски яйца, създадени за руското царско семейство; По времето, когато е създаденo първото, през 1885 г., Fabergé вече е водещ производител на бижута и луксозни подаръци за аристокрацията на Европа, включително английския кралски двор.
Историята на Faberge е пълна с превратности. Голяма част от яйцата са разпродадени след Октомврийската революция за да се купи с парите зърно за бедстващата държава. Те стигат до Америка, но се връщат, и за щастие са в Ермитаж, където всеки може да им се възхити. Като много други известни компании, и Фаберже не спира да съществува със смъртта на своя основател. Научете любопитни факти за Бранда, превърнал се в символ на лукса.

1. Какво определя историята на фамилията Faberge?

Основана през 1842 г. в Санкт Петербург от Густав Фаберже, репутацията на фирмата достига върховете си под ръководството на неговия син Карл. Страх, бягство и много талант определят историята на фамилията. Предците на семейство Фаберже са живели в района на Пикардия, Северна Франция. Тогава името на фамилията било Фаври. Те били хугеноти (френски протестанти) в преобладаващо католическа страна. Семейството решава да избяга от преследванията във Франция, за да може в крайна сметка да изгради успешен живот в Русия през 19 век. След като чиракуването му завършва, находчивият Густав Фаври сменя името си на Faberge, като ударението върху „е” вероятно е добавено, за да се хареса на руско благородно общество, високо ценящо френските произведения на изкуството.

2. Само яйца ли е правил Faberge?

Императорските великденски яйца са без съмнение впечатляващи, но Фаберже създава и огромно разнообразие от декоративни изделия, дрънкулки - шедьоври, които за разлика от бижутата или кутиите нямат практическа цел. Руснаците дали на тази група поразително точно име – „безделушки“. Тези ефимерни изкушения включват миниатюрни мебели, модели на цветя, мини-пиано и дори реплика на параходa Царевич. „Всеки обект, чиято стойност е повече от една рубла, е направен внимателно и солидно“, обявява каталогът на Fabergé от 1899 г.

3. Кога изгрява звездата на Faberge?

През 1885 г. Фаберже получава титлата и високата чест да бъде „Бижутер на Негово императорско величество и Императорския Ермитаж“ от Александър III. Това му осигурява най-ценното покровителство и благодарение на огромният му талант, мястото му в историята е осигурено.

4. Какво се променя с Октомврийската революция?

Величието на Фаберже свършва с това на Романови. След революцията от 1917 г. неговите работилници затварят, а след това, през 1918 г., са национализирани и много от изделията – продадени, за да се съберат така необходимите средства след Октомврийската революция. Карл Фаберже бяга - през Рига, Берлин и Франкфурт - в Швейцария, където умира две години по-късно.

5. Кое е по-ценно от златото за Faberge?

Фаберже е различен от колегите си, бижутери. Довежда техниката на емайла до съвършенство, ненадминато и до днес. Казват, че Картие бил обсебен от манията да научи тайната му. За Фаберже обаче, творчеството и фантазията са над всичко. Скъпите материали не ме интересуват, заявява той, ако стойността на изделието идва единствено от скъпоценните камъни и златото, не виждам ценност в него.

6. Какво е общото между Faberge, Forbes и Christie's?

Forbes купува първото му яйце Faberge през 60-те години на миналия век, съкровище украсено с червен кръст. Оттам той започва да купува всички яйца на Фаберже, които се продават. Като цяло Forbes притежава много повече произведения от Фаберже, не само яйцата – колекция от стотици предмети, които се класират „на второ място след кралица Елизабет“, както казва Геза фон Хабсбург, бивш изпълнителен директор на Christie's и експерт по Fabergé. Накрая, семейство Форбс продава чрез Christie's всички яйца на руски милиардер за неразкрита сума през 2004 г. А той ги подарява на Ермитаж, в знак на почит към Русия и нейното безценно наследство. Сега те „вероятно биха се продали за над 30 милиона долара“, казва фон Хабсбург. "Всяко едно от тях."