Какво е Гурме?

Това човек ли е или храна?

Все още има хора, които смятат, че ястията в гурме ресторантите са същите както в другите, но с по-малки порции и значително по-високи цени. Това объркване вероятно се дължи на липса на опит в приключението, наречено „Гурме“. Гурме ястията носят изключителна наслада, а не рядко и възторг на всички сетива – вкусови и визуални. Порциите им са малки, защото всеки компонент е концентриран. Само за приготвянето на соса Demi-glace са нужни повече от 12 чaса, като 10 литра течност се редуцират до 3, а понякога и по-малко. Или ребърца су вид, където само за приготвянето на месото, без гарнитурите са необходими 30 часа.

Разбира се, че порциите ще са малки!

Съвсем не всеки готвач може да приготви гурме ястие, точно както не всеки, който може да пише е поет или писател. Гурме ястията са многокомпонентни вкусови симфонии, в които всичко е внимателно обмислено в търсене на перфектния вкус. Един пример за гурме десерт е авторския десерт на Regis Crepy: Канелени ябълки от Бребърн на бавен огън 10 часа, със сайдер забайон, леко солен маслен карамел и сладолед на канелена пръчка. Или авторското ястие на блестящия български готвач Емил Минев, арт-директор на най-елитното училище за готвачи – „Кордон Блю” в Лондон и личен приятел на Gourmet House София: ягодово гаспачо с конфитюр от камби и емуслия от зехтин.

 

Кога наричаме един човек ГУРМЕ?

Гурмe е понятие с висок рейтинг и много положителен смисъл и може да се употреби както за човек, така и за храна или ресторант. Когато се отнася до човек, се има предвид познавач и ценител на добрата храна и качествените напитки. Не бъркайте понятието с гурман (gourmand) – то означава лакомник и определено не носи положителен смисъл. Думата gourmet има френски корен и не се превежда, макар, че се ползва във всички езици.

Gourmet House e магазин в който можете да намерите gourmet лъжица – плоска като малка шпатула, специално разработена от французите за максимално огребване на всеки ценен сос. Или порцеланови чинии за ризото, разработени от готвача Томас Келер, обявяван 3 поредни години за Най-добър в света. Тези чинии са така конструирани, че да запазят ризотото топло максимално дълго. При нас ще намерите съд за терин – порцеланов, френски, какъвто и трябва да бъде, както и ренде за трюфели, прибори за охлюви и стриди. Ние - Gourmet House, сме свързващото звено между гурме храната и гурме човека.