Riedel

Riedel или защо за всеки сорт си има чаша

Когото и да запитате от запалените колекционери на вино или пък някой от винените критици по света, кое е тяхното любимо вино или „шато”, най-вероятно всеки ще вдигне рамене и ще каже, че „ Няма такъв прост отговор! Всичко зависи от настроението, случая и храната.” Но ако попитате същите хора кои са най-добрите чаши за техните любими вина, всички ще назоват едно име – Riеdel.
За непосветените в тайнствените ритуали на виното, Riеdel е златният стандарт при чашите. Това обяснява защо Riеdel е монополист в ресторантите с Мишлен звезди. Това обяснява и защо няма производител на световно известно класно вино, който да иска да налее своето grand vin в друга чаша. Същото се отнася и за колекционерите. За тях хрумването да налеят стойностната напитка в друго освен в Riеdel  е точно толкова нелепа, като да са домакини на официална вечеря с хартиени салфетки.
Но може би най-големият комплимент идва от конкуренцията, която безсрамно и постоянно копира изключителния им дизайн.

 263 години стъкларско майсторство или от Клаус до Максимилиан

Изкачването на Riеdel до върха и заемането на лидерската позиция в този луксозен бизнес е интригуваща история.
Като резултат от Втората Световна война, наследствения стъкларски бизнес на фамилията, започнал в 1756 е раздробен, а членовете на семейството - пръснати из Европа. Валтер, осмо поколение Riеdel и тогавашен управляващ фабриката е интерниран в Сибир, а синът му – Клаус, на 21 години е затворен в Италия. През 1964 г. Клаус осъществява дръзко бягство, като се хвърля от влак на американски конвой някъде по границата между Австрия и Италия. Наблизо попаднал на работилницата на Сваровски, където намерил работа и подслон. Едва десетилетие по-късно, бащата и синът успяват да се съберат отново. С подкрепата на Сваровски, Клаус възобновява семейния бизнес от нула в Куфщайн, Австрия,  като се специализира в ръчно правени кристални чаши. По думите на сина му, Георг Ридел, който до скоро управляваще фабриката, Клаус е бил геният, създал революционната концепция, че:
ароматите, вкуса и послевкуса на виното са изцяло зависими от формата на чашата от която се пият. 
До тогава, формата на чашите се е определяла много повече от модата, отколкото от функцията. Клаус Ридел открива, че виното разкрива много повече дълбочина и баланс, ако се пие от новите му чаши с яйцевидна форма. Не само това! Той се вслушва в мнението на учените, че човешкия език е разделен на четири вкусови зони, които разпознават сладкото, горчивото, киселото и соленото. 
За Клаус Ридел това е не само голямо откритие, но и невероятна маркетингова възможност. Сега, чрез промяна на завършващия пръстен, дълбочината и диаметъра на чашите, той може ефективно да направлява посоката и мястото където виното да попадне върху езика! Познавайки характеристиките на виното в дълбочина,  да наблегне върху едни, или да маскира други, не така атрактивни черти. С други думи, той успял драматично, почти като с вълшебство да извади на показ всички добри качества на  виното, като го сервира във вярната чаша. 
И така, Клаус поставил началото на това, да се направят различни чаши за различните сортове и стилове вина и Riеdel да се превърнат в пазарния лидер, който са днес. Но не само това! Той също поставя „крайъгълния камък” в дизайна на чашите. И днес, в Ню Йоркския Музей на Модерното Изкуство може да се види неговата чаша Burgundy Gran Cru, изложена за перманентен показ. 

„Sommeliers“ първото доказателство, че формата влияе на вкуса

Като резултат от креативността на Клаус се ражда ръчно изработената серия от оловен кристал – Sommeliers, където цената за една чаша достига 240 лева, като това не е най-луксозната и скъпа серия от всички, които Riеdel произвеждат. Серията включва над 30 различни чаши – за вино, шампанско, високоградусни алкохолни напитки, като уиски, както и за т.нар. „подсилени” вина, като порто, херес и др. Кристална чаша за 240 лева може и да не ви се струва „сделка на годината”, но трябва да знаете, че някои световни знаменитости купуват по 12 броя от девет различни модела. За радост същото се случва и в България. Все пак, серията Sommeliers бе само началото. През последните три десетилетия Георг Ридел държи контрола върху компанията в свои ръце и нови продуктови линии се появяват непрекъснато. Първата от тези линии бе популярната и много по-поносима като цена Vinum. „ Моят късмет беше в това, че индустрията създаде машинно правените чаши и че качеството им се доближи до това на ръчно изработените,” казва Георг. Щастливото време за Riеdel не свършва и по много други причини. Една от тях е, че света на добрите вина се разрасна неимоверно, когато страните от така наречения Новия Свят си пробиха път през хегемонията на Стария Свят. С тях дойдоха вина от нов стил, направени не от смесени, а от единични сортове грозде. За Riеdel разбира се, това беше още една възможност да изработят още по-прецизни „инструменти” във формата на Vinum Extreem, отговоряйки на нуждата на пазара за модерни вина, направени от един единсвен сорт като Zinfandel, Tempranillo или австрийския Grǖner Veltliner. Естествено, разработките не спират до тук. Те включват още серии като Overture и забавната O, създадена от сина на Георг - Максимилиан. Баща и син не спират до тук и продължават с иновациите, като най-тънките машинно правени чаши Veritas, изключително леките Super Legero и последните две серии, едните с цветни столчета, а другите с невероятен вътрешен релеф, невъзможните за копиране досега, Fatto a Mano § Performance.

Живота е твърде кратък, за да пием първокласно вино от второкласни чаши

Няма нищо по-хубаво за Ридел от глобалния „бум” на винения пазар. Както самия той казва, „Сега се правят повече и по-хубави вина, отколкото когато и да било преди, а за хубавите вина е дори още по-важно да се пият във вярната чаша.” Нищо чудно, че максимата му е, „Живота е твърде кратък, за да пием първокласно вино от второкласни чаши.” Дори големия винен капацитет Робър Паркър казва в своя сайт буквално следното: „The finest glasses for both technical and hedonistic purposes are those made by Riedel. The effect of these glasses on fine wine is profound. I cannot emphasize enough what a difference they make.” 
Георг Ридел, а сега и неговият син Максимилиан, са идеалните „посланици” за своята фирма. Очарователно настъпателени,  вродено адаптивени и проницателени, те уверено водят своята компания напред. В интервю за Wine Spectator, Георг казва, че най-големият му страх е да не се провали и това го тласка неумолимо напред. Каквито и да са причините, факт е, че бизнеса на Riedel процъфтява вече 263 години. Самият Георг е със статута на гуру в винения свят, а наградите са често явление, в това число отличието Man of the Year на авторитетното английско списание Decanter.

Показване: Списък Икони
Показване:
Подреждане по:
Riedel Performance Чаши за шампанско 2 броя Riedel Performance Чаши за шампанско 2 броя

Riedel Performance Чаши за шампанско 2 броя

Представяме Riedel Performance - новият високоговорител на хубавото вино! RIEDEL Performance е ...
96.00 лв.
с ДДС: 96.00 лв.
Riedel Swirl Чаши за червено вино без столче 2 броя Riedel Swirl Чаши за червено вино без столче 2 броя

Riedel Swirl Чаши за червено вино без столче 2 броя

Чашите за червено вино SWIRL на Ридел са без столче, машинно изработени и са на разумна цена. Т...
44.00 лв.
с ДДС: 44.00 лв.
Riedel Чаши за ракия със столче 4 броя, кристални

Riedel Чаши за ракия със столче 4 броя, кристални

Луксозни чаши за ракия със столче на Riedel от фин  кристал. Класическа форма кристал...
70.00 лв.
с ДДС: 70.00 лв.
Riedel чаши за ракия със столче, сет от 2, кристални

Riedel чаши за ракия със столче, сет от 2, кристални

Riedel Vinum Spirits са кристални чаши със столче за ракия и уникална форма. Тези чаши Rie...
90.00 лв.
с ДДС: 90.00 лв.
Sale Riedel чаши за червено вино Pay 3 Get 4 Cabernet Riedel чаши за червено вино Pay 3 Get 4 Cabernet

Riedel чаши за червено вино Pay 3 Get 4 Cabernet

Чаши за червено вино Riedel Cabernet и Merlot от серията Heart to Heart Промоционален комп...
236.00 лв. 118.00 лв.
с ДДС: 118.00 лв.
Чаша за червено вино Riedel Sommeliers Bordeaux Grand Cru Чаша за червено вино Riedel Sommeliers Bordeaux Grand Cru

Чаша за червено вино Riedel Sommeliers Bordeaux Grand Cru

• Материал: кристалин • Модел: Sommeliers • Височина: 282 мм; • Диаметър: 106 мм; • Вместимо...
280.00 лв.
с ДДС: 280.00 лв.
Чаша за шампанско Riedel Sommeliers Vintage Champagne Glass Чаша за шампанско Riedel Sommeliers Vintage Champagne Glass

Чаша за шампанско Riedel Sommeliers Vintage Champagne Glass

• Материал: кристалин • Модел: Sommeliers • Височина: 262 мм; • Диаметър: 72 мм; • Вместимос...
280.00 лв.
с ДДС: 280.00 лв.
Чаши за бира Riedel Beer 2 броя

Чаши за бира Riedel Beer 2 броя

Чаши за бира Riedel от безоловен кристал. Усетете разликата, като опитате любимата си би...
90.00 лв.
с ДДС: 90.00 лв.
Чаши за бяло вино Riedel Performance Chardonnay 2 броя Чаши за бяло вино Riedel Performance Chardonnay 2 броя

Чаши за бяло вино Riedel Performance Chardonnay 2 броя

Чаши за бяло вино Performance на Riedel с оптичен ефект увеличават вътрешната повърхност, позво...
96.00 лв.
с ДДС: 96.00 лв.
Чаши за бяло вино Riedel Performance Riesling 2 броя Чаши за бяло вино Riedel Performance Riesling 2 броя

Чаши за бяло вино Riedel Performance Riesling 2 броя

Чаши за бяло вино Performance Riedel са съвсем нова серия чаши за вино с изключителна елегантно...
96.00 лв.
с ДДС: 96.00 лв.
Чаши за бяло вино Riedel Swirl 2 броя Чаши за бяло вино Riedel Swirl 2 броя

Чаши за бяло вино Riedel Swirl 2 броя

Чаша за бяло вино без столче от серията Swirl Riedel. Машинно изработена, тази чаша за бяло вин...
44.00 лв.
с ДДС: 44.00 лв.
Чаши за мартини Riedel Vinum XL 2 броя, кристални

Чаши за мартини Riedel Vinum XL 2 броя, кристални

Защо да изберем чаши за мартини Riedel Vinum XL? Големи, луксозни, много шик, това са чашите от с...
128.00 лв.
с ДДС: 128.00 лв.
Чаши за ракия или коняк Riedel Performance Spirit 2 броя Чаши за ракия или коняк Riedel Performance Spirit 2 броя

Чаши за ракия или коняк Riedel Performance Spirit 2 броя

• Материал: кристалин • Височина: 245 мм; • Диаметър: 40 мм; • Вместимост: 210 мл; .....
96.00 лв.
с ДДС: 96.00 лв.
Чаши за червено вино Riedel Performance Cabernet 2 броя Чаши за червено вино Riedel Performance Cabernet 2 броя

Чаши за червено вино Riedel Performance Cabernet 2 броя

• Материал: кристалин • Височина: 245 мм; • Диаметър: 70 мм; • Вместимост: 834 мл; .....
96.00 лв.
с ДДС: 96.00 лв.
Чаши за червено вино Riedel Performance Pinot Noir 2 броя Чаши за червено вино Riedel Performance Pinot Noir 2 броя

Чаши за червено вино Riedel Performance Pinot Noir 2 броя

• Материал: кристалин • Височина: 245 мм; • Диаметър: 70 мм; • Вместимост: 830 мл; .....
96.00 лв.
с ДДС: 96.00 лв.