Royal Doulton

Показване: Списък Икони
Показване:
Подреждане по:
Сватбени чаши Royal Doulton Two Hearts Сватбени чаши Royal Doulton Two Hearts

Сватбени чаши Royal Doulton Two Hearts

Елегантни ритуални чаши от кристал с нежно гравирани сърца и камъчета Сваровски Тези великолепни ...
180.00 лв.
с ДДС: 180.00 лв.
Бокал Royal Doulton With This Ring с кристали Бокал Royal Doulton With This Ring с кристали

Бокал Royal Doulton With This Ring с кристали

Чаша за църковен брак от Royal Doulton с кристали Swarovski Стилен и елегантен, марковият бокал R...
90.00 лв.
с ДДС: 90.00 лв.
Сватбени чаши With This Ring на английския бранд Royal Doulton Сватбени чаши With This Ring на английския бранд Royal Doulton

Сватбени чаши With This Ring на английския бранд Royal Doulton

Луксозни сватбени чаши с кристали Swarovski Изключително стилни сватбени чаши With This Ring на с...
180.00 лв.
с ДДС: 180.00 лв.
Бокал за сватба Royal Daulton Two Hearts

Бокал за сватба Royal Daulton Two Hearts

Кристален бокал с две сърца на английската марка Royal Doulton Великолепен бокал с преплетени сър...
90.00 лв.
с ДДС: 90.00 лв.

Наследство на Royal Doulton

Royal Doulton е класическа английска марка за фин порцелан с родословие от 1815 г., когато Джон Дълтън използва всичките си спестяванията, за да започне партньорство с Марта Джоунс и Джон Уотс във фабрика за изделия от каменина в Ламбет, Лондон. Днес Royal Doulton е марка от световна класа и добре познато име сред британските порцеланови сервизи за хранене, колекционерски порцеланови фигурки, кристал и подаръци.

Как започва всичко за Royal Doulton?

Стартирал като производство на изделия от каменина, бизнесът, който впоследствие се управлява от фамилията Doulton, бързо процъфтява в следствие на революцията в хигиената по време на царуването на кралица Виктория (1837 - 1901). Doulton създава първата в света фабрика за каменинови тръби и става един от най-добрите викториански производители на водопроводни и канализационни тръби във Великобритания.
Джон работи със сина си Хенри, за да разрасне бизнеса и портфолиото им скоро се разширява до художествен порцелан, като декоративни, възпоменателни и други съдове. В действителност, Doulton започва да задава темпото в новите художествени училища и скоро започва да получава награди от изложби. През 1871 г. сина Хенри стартира студиото Lambeth с местни дизайнери и художници, които експериментират с различни материали и глазури в индустриална обстановка. Имената им включват семейство Барлоу, Франк Бътлър, Марк Маршал, Елиза Симънс и Джордж Тинуърт. Днес пионерската им работа достига все по-високи цени.

Как идва успехът при Royal Doulton?

Успешната история за Royal Doulton започва с преместването им в Мека-та на английския порцелан - Stoke on Trent. През 1877 г. Хенри купува основния дял във фабриката на Пиндер, Борн и Ко на улица Нил в Бурслем, Стафордшир - съоръжение, в което се изработват красиви порцеланови сервизи за хранене, както и орнаменти и керамични изделия.
Успехът, дължащ се на дизайнерското студио, предизвиква диверсификация. Тогава бизнесът въвежда нови техники и технологии и през 1884 г. започва да произвежда костен порцелан. Идеите и вдъхновението от ключови личности като Джон Слейтър и Чарлз Ноук изграждат висока репутация на фирмата Royal Doulton, като производител на колекционерски порцеланови фигурки, вази и красиви декоративни изделия. Когато Хенри умира през 1897 г. той вече е широко известен.

Как Royal Doulton получава високо признание?

През 1901 г. името Doulton приковава вниманието на самото кралско семейство. Фабриката Бурслем получава Royal Warrant или Кралска заповед от новия крал - Едуард VII. Сега бизнесът може да приеме ново и дръзко лого - Британският лъв - и класическото име на марката - Royal Doulton.
Така Royal Doulton влиза в авангарда. През 1960 г. марката въвежда нов продукт – английският полу-прозрачен порцелан или English Translucent China (ETC), който сега е по-известен като Royal Doulton Fine China. ETC е продукт, намерил начин да предложи отличното полупрозрачно качество на костния порцелан на ниска цена. През 1966 г. Royal Doulton става първият производител на костен порцелан, който получава наградата на Кралицата за технически постижения. Тук е мястото да поясним, че английският термин за порцелан е china, а за костен порцелан – bone china. И това съвсем не значи, че въпросният порцелан е произведен в Китай.
Royal Doulton вече не е семеен бизнес. Но е част от „семейство“ английски марки, сливайки се през 1968 г. с Minton и спечелвайки Royal Albert от сливането с AEP през 1971 г. През 2005 г. тези исторически имена станаха част от групата на Waterford Wedgwood.
Верни на своето наследство, майсторството и качеството остават на първо място за Royal Doulton. Тяхната най-голяма и скъпа порцеланова фигурка отнема повече от 160 часа разрисуване на ръка и струва повече от 14 000 паунда. Колекционерските им изделия се оказаха толкова популярни, че през 1980 г. се създаде Международен колекционерски клуб Royal Doulton (RDICC).

Каква е връзката на Royal Doulton с Гордън Рамзи?

Освен с дизайнери, днес Royal Doulton си сътрудничи с редица известни готвачи, включително Гордън Рамзи и Donna Hay.
Gourmet House предлага изделията на Royal Doulton повече от 15 години.