Френско пенливо вино ANTECH GRANDE CUVEE OUBLIEE CREMANT DE LIMOUX 2015

Производител: TGH Gourmet House
Модел: ANTECH GRANDE CUVEE OUBLIEE
Наличност: В наличност
70.00 лв.
Количество
+ -
 

Отлежало френско пенливо вино 2015 ANTECH GRANDE CUVEE OUBLIEE

Поглезете се с отлежало пенливо вино от района Лиму, Франция

Аристократичното отлежало френско пенливо вино 2015 ANTECH GRANDE CUVEE OUBLIEE е нещо специално! Празнично вино, то е създадено да впечатлява. Наречено не случайно GRANDE CUVEE OUBLIEE, виното отлежава в избата цели 5 години преди да се предлага на ценителите. Сега показва невероятна свежест и страхотен финес, като може да отлежава в бутилка още поне 5 години. Бленд от сортовете шардоне, шенин блан и мозак, виното е създадено по традиционен метод, използвайки точно същите техники като при френското шампанско.

Ако сте традиционалист, опитайте този креман в новите Riedel чаши за шампанско. Ако сте експериментатор, опитайте го в чаши Ридел за отлежало Шардоне или Монраше - според нас това е най-добрият избор!

За тези, които са по-навътре във виното, ето кратка специализирана информация: Гроздето се бере ръчно и от най-добрите плотове. Следва незабавно пневматично пресоване. Първоначалната ферментация протича в термо-регулирани танкове от неръждаема стомана. След смесването (виното е бленд от 50% шардоне, 40% шенин блан, 10% мозак), се извършва втора ферментация в бутилка. Вината остават да отлежават в избите в продължение на 5 години. Виното е дозирано едва с 5g/l и е доста "сухо". Има 12% алкохол.
GRANDE CUVEE OUBLIEE е изтънчено и богато френско вино с красив златист цвят и фини, много деликатни мехурчета. Освен ароматите, именно финеса на мехурчетата е показател дали едно пенливо вино е висок клас. Както казва световно известния винен критик Джансин Робинсън (Jancis Robinson): ".. нежнo благодарение на малките меки мехурчета. По-скоро гъделичка, отколкото да предизвиква изтръпване на езика."
Специално пенливо вино, френския креман GRANDE CUVEE OUBLIEE се отличава с красиви аромати на карамел, захаросани цитруси, фина ванилия и нежен полъх на меденки.
Всичко това без съмнение се дължи както на дългото отлежаване, така и на майсторската винификация на семейство Антех. Вкусът е възхитително младежки със съпътстващи цитрусови нотки и портокалови корички.
Забележителен и наистина специален Cremant de Limoux, с които ние в Gourmet House искаме да зарадваме голямата група вино-любители в сайта и магазина ни. Приятелските ни отношения със семейство Антех ни помогнаха да предложим на българския ценител това великолепно вино с нежни мехурчета, на което се радват и в други страни от 3 континента.

Рейтинг на френското отлежало пенливо вино ANTECH GRANDE CUVEE OUBLIEE CREMANT DE LIMOUX 2015

Виното Гран Кюве Ублие има висок рейтинг и за него Джансис Робинсън казва: "Портокалов цвят и цветчета от глог на носа. Портокалова кора. Деликатна паяжина от дим, която човек едва долавя през чистотата на плода. Цитрусови нотки, лимонова кора. Има богатство и усещане за широта, без да е широко вино – напомня ми на панетоне, както на носа, така и на небцето. Много ясно, по-сложно и съдържателно от други вина, като запазва тази много специална, филигранно фина, но прецизна като скалпел киселинност на Limoux. Финалът става възхитително сладко-кисел, като да смучеш на захаросана кора от лайм."

Шампанско или пенливо вино?

В Лиму, Франция, пенливи вина се произвеждат от 1544 г., векове преди Dom Perignon да открие традиционния метод, използван за приготвяне на шампанско в края на 18 век. Семейство Antech създават пенливи вина от повече от шест поколения, а днес имението се управлява от Francoise Antech, която е призната за една от най-добрите жени винопроизводители във Франция. Нейния син Baptiste е силно отдаден на семейния бизнес и с ентусиазъм се включва във всяко начинание. След Франсоаз, именно той ще застане начело на избата Антех, за което очевидно се готви с желание.

Каква е разликата между Cremant и Blanquette?

Разликата между Креман и Бланкет е само в използваните сортове грозде. Метода на винификация е традиционен, същия, по който се приготвя и шампанско. Blanquette изисква минимум 90% Mauzac в бленда, най-често с добавка на Chardonnay и/или Chenin. Бланкетите обикновено са малко по-небрежни (easy-drinking) и не отлежават дълго. Напротив, когато се създава един Crémant, семейство Antech влага цялата си творческа мощ, за да го направи вино-камбана, чиито звън да отеква дълго. И двете френски пенливи вина: бланкет и креман от Лиму са прекрасни, и е многократно проверено: от тях не боли глава!
 

С каква храна да комбинираме шампанско и пенливо вино?

Отлежало пенливо вино, 2015 ANTECH GRANDE CUVEE OUBLIEE е идеално да бъде сервирано като аперитив с плодове - грозде, смокини или нар. Ядки, особено бадеми са също добра комбинация, ако ще сервирате това френско пенливо вино като аперитив. Хубав картофен чипс от истински картофи е също добра комбинация.

Ако търсите сомелиерски предложения за GRANDE CUVEE OUBLIEE с храна, ние ви препоръчваме нежно приготвена риба и морски дарове, особено омар. Рибата може да е поширана, на пара или в лек сметанов сос, но не пържена или печена на скара.
Шампанско или френско пенливо вино, като този прекрасен креман, можете да съчетаете също и с ястие с гъби.
Всяка паста или ризото, особено със сметана или гъбен сос, а не с домати, се съчетава успешно с това чудесно френско пенливо Сервирайте при 7-8 °C и се насладете.