Как да мием декантери и чаши

Десет съвета как да мием декантери, чаши прибори за хранене

Кристални чаши за вино

Ние в The Gourmet House продаваме чаши повече от 20 години и сме експерти в областта си. Ние знаем, че когато си купувате кристални чаши, на тях няма инструкция за поддръжка, дадена от производителя. Затова искаме да Ви помогнем!

Ако чашите Ви се чупят или матират при миене в миална машина, ето как да го избегнете:

  • Матирането се получава от остатъците от храна или таблетките за миалната машина. Ако хранителните остатъци от чиниите не са отстранени предварително, те действат, като абразив при високите обороти на машината и нараняват повърхността на кристала. За да избегнете това, изчиствайте добре хранителните остатъци, или зареждайте чашите и чинийте отделно. Добре е от време на време да пускате миялната си машина празна, без съдове, само с малко оцет. Така ще поддъжате добрата хигиена в нея и ще изчистите остатъци, ако са останали. Заменете таблетките с течен препарат.
  • Ако след изсъхване по чиниите остават бели капки, може би е от варовитата вода. Отстраняват се, когато накиснете чашите в разтвор от вода и оцет (1/1) и оставите 3-4 часа. След това изплакнете с топла вода и полирайте.
  • Ако полирате чашите още преди да са напълно изсъхнали ще имате отлични резултати!
  • Чашите се чупят в миална машина, ако не са устойчиво закрепени, или ако заради силната струя вода, някой тиган или друг съд се премести и ги удари. Това се коригира с повече внимание при реденето.
  • При полиране, никога не въртете столчето и балона на чашата в противоположни посоки! Това е широко разпространена практика, но е унищожителна за тънкостенните чаши. Дори да не се счупят в момента на полирането, в столчето остава напрежение и може да се счупят в последствие, почти без усилие. Полирането трябва да се прави с ДВЕ кърпи, като се полира долната и горната част по отделно. Може да изгледате видеото за повече яснота. Не е трудно или бавно, изисква се само да се отървем от лошите навици.
  • При новите чаши, следите от етикетите се отстраняват най-лесно с памуче напоено с АМВ или спирт. Заменете препарата при първото измиване с оцет - дава чудесен резултат!
  • Никога не слагайте чаши тип тъмблър (уиски) една в друга. Това може да ги надраска или заклещи. Ако се случи второто, оставете върху тях да тече топла вода за 1-2 минути и ще успеете да ги разделите без да ги счупите.

Декантери и Гарафи

Ако имате оцветяване от червено вино на дъното на декантера, оставете го за 4-5 часа или за една нощ накиснат с нарязани кори и сока от прясно изцеден лимон и повечко сол. Ако оцветяването е не само на дъното, но и на трудно достъпни места, въртете няколко пъти декантера така, че лимонение кори и солта да "остържат" оцветяването. Ще видите, колко е ефективен този метод! Използваме го и ние в къщи.

Прибори за хранене от неръждаема стомата (INOX)

  • Един от редовните проблеми е образуването на петна с ръждив цвят по приборите за хранене. Често ни питат какво може да се направи в този случай, но за жалост, това е необратим процес. За да не се случи и на Вас, не оставяйте приборите да пренощуват в миалната машина след края на миалния цикъл. Помнете, приборите са неръждаеми, само докато се грижите за тях! Направете нещо просто: отворете вратичката на миалната машина след цикъла и така влажния и топъл въздух ще излезе без да подлага на атака Вашите прибори над 8 часа. После можете да си легнете спокойно.
  • Премахвайте остатъците от храната от приборите веднага след употреба, особено горчица, кетчуп или лимон. Избягвайте използванто на стоманена вълна. Ако накисвате приборите предварително, използвайте контейнер от пластмаса или неръждаема стомана, никога от алуминий. Принципно не мийте заедно с приборите каквото и да е било, което е от алуминий. При накисване, в разтвора не слагайте друго освен обикновен препарат, защото киселините и избелителите причиняват силна корозия. Напълно достатъчни са 20 минути.
  • Не използвайте абразив, груба гъбичка или метална вълна, защото ще ги състарите. Вместо това ги накисвайте от време на време, после ги измийте и полирайте.

Сребърни и Посребрени прибори

Среброто потъмнява, когато не се използва, това е естествен процес. Затова и Вашите прибори ще потъмнеят, ако не ги използвате ежедневно. Можете да намалите потъмняването, ако си поръчате специални памучни калъфи, които всеки производител предлага и дръжте в тях приборите си. А можете да си купите от нас в Gourmet House "вълшебен" течен препарат, който ще ги направи, като нови за 1 минута! Без полиране, без усилия, така, както мечтаете да се случва всичко. Ето как става: Отвъртате капачкта на буркана, поставяте в течността приборите си и изчакайте 10-15 секунди. Готово! Ако приборите са по дълги, обърнете ги и натопете непочистената част 10-15 секунди и - готово! Сега ги измийте с хладка вода и подсушете с мека кърпа. Това е!

Gourmet House От Gourmet House

Експертни съвети за поддръжка § Истории за успех

В Гурме Хаус сме Експерти в своята област и споделяме полезни съвети за поддръжка на кристални чаши, порцелан, сребро и текстил. Помагаме да избягвате грешки и лесно да поддържате красивите си сервизи и луксозни покривки за маса.

Споделяме как се редят прибори за хранене и какъв етикет да спазваме на маса.

Вълнуващите истории на ножовете laguiole и Thiers, както и успешната сага на Rene Lalique са наистина любопини и разказвайки ги, се надяваме, че вдъхновяваме и вас.