За сладолед

Каталог с чаши за сладолед от кристал, чаши за мелби и красиви купи за сладолед от магазин за подаръци ул Цар Шишман София
Комплект от 2 чаши за мелба и сладолед от немски кристал Елегантен сет за сладолед, който отговар...
38.00 лв.
Уникални чаши за сладолед кристал § сребро елегантен комплект 6 бр Този сет луксозни чаши за...
320.00 лв.
Четири купички за сладолед, ядки и разядки Изберете 4 купички за сладолед от кристал Nachtmann за...
100.00 лв.

Всички обичаме сладолед, нека го сервираме карсиво

Последните години купичките и чашите за сладолед значително се промениха. Познатите от близкото минало метални чашки останаха в историята. Разкрепостени, днешните модерни хора не слагат "етикети" на съдовете и са много по-отворени, като ползват най-различни купички за целта. И не винаги те са на столче. Като чашите за уиски, например. Някои от тях са наистина превъзходни за сладолед. Тук няма да ви предложим рецепта за сладолед, но пък ще ви разкажем историята му и ще обрисуваме някои по-популярни видове сладолед.

Историята на сладоледа

Интересно е, че произходът на сладоледа може да се проследи чак до втори век пр. н.е., въпреки че нито една конкретна дата не се свързва с откриването му. Знаем, че Александър Велики се е радвал на сняг и лед, ароматизирани с мед и нектар. Библейските справки показват също, че цар Соломон е обичал ледените напитки по време на прибирането на реколтата. По време на Римската империя Нерон Клавдий Цезар (54-86 г. сл. Хр.) Често изпращал бегачи в планините за сняг, който след това бил ароматизиран с плодове и сокове.

Над хиляда години по-късно Марко Поло се завръща в Италия от Далечния Изток с рецепта, която много наподобява това, което в днешно време се нарича шербет. Историците смятат, че тази рецепта се е превърнала в сладолед някъде през 16 век. Англия изглежда е открила сладолед едновременно или може би дори по-рано от италианците. „Кремообразният лед“, както се нарича от тогава, се появява редовно на трапезата на Карл I през 17 век. Франция разбира за подобни замразени десерти през 1553 г. от не безизвестната Катерина Медичи, когато тя става съпруга на Хенри II от Франция. Едва през 1660 г. сладоледът става достъпен за широката публика. Café Procope е първото кафене в Париж, което сервира сладолед.

Някои популярни видове сладолед

  • Обикновен (твърд) сладолед

Традиционна рецепта с най-голяма извесност в целия свят. Направен с не по-малко от 10% млечна мазнина, 12-16% подсладители, сметана, захар, яйца и стабилизатори, този вид сладолед е изпробван от почти всички, които някога са консумирали това перфектно лятно лакомство. Вероятно, този тип сладолед ще живее вечно.

  • Френски сладолед

Направен с основата на крем, който съдържа сметана, мляко, яйчни жълтъци или цели яйца. Популярна не само във Франция, но и в целия свят.

  • Сорбе

Този замразен екстаз съдържа само плодове и захар, без мляко и яйца. Гурме ресторантите предлагат сорбе за изчистване на небцето, когато сервират многостепенно меню, защото наситените плодови аромати и киселини дават допълнителна свежест. Сорбе се прави изключително лесно и в домашни условия.

  • Шербет

Нещо по средата между Сорбе и Сладолед. В сместа има добавено малко мляко и са винаги на плодова основа.

  • Граните или Гранита (Италянския прочит)

Също като сорбето, Граните е замразена радост, състояща се от плодово пюре, захар и вода. Разликата е в текстурата. За разлика от сорбето, което е с много гладка текстура, Граните е зърнисто, сякаш на кристали.