Порцеланови и чугунени чайници, термоси и кутии за чай от известни брандове
КАФЕ
Независимо дали копнеете за еспресо, капучино или филтър кафе, ако обичате кафе, тогава има голям шанс, да искате да го изпиете красиво. Макар, че някои твърдят, че дебелата чаша била по-добра, защото задържа температурата по-дълго, ние смятаме, че е обратното.
Ако пиете късо кафе, ще го изпиете бързо и то ще е топло от всяка чаша. Ако харесвате дълго кафе, много често на края то е поохладняло, така или иначе. Дебелата чаша е доста неприятна в устните ви, освен това тежи и често е с неудобна дръжка. А нищо не може да се сравни с удоволствието от фина, красива чаша за кафе: допира, финеса, радостта.
ЧАЙ
Като една от най-обичаните напитки на планетата и с все по-голямото количество научни изследвания, публикувани по отношение на ползите за здравето от натурални и билкови чайове, е лесно да се разбере защо чаят е любим продукт за хората от цял свят.
НАЙ-ДОБРИЯТ ЧАЕН ТЕРМОС С ЦЕДКА
Много любители на чая предпочитат насипни листа от чай пред торбички с чай. Той е по-богат, ароматен и се смята, че съдържа повече антиоксиданти. Когато сте вкъщи, приготвянето на наситен чай от листа не е проблем. Но да се опитате да се насладите на чаша такъв чай в движение, може да бъде трудно.
Решението е да се сдобиете с чаен термос с цедка. Тези термоси са предназначени за пътуване, така че са компактни – нашите са 350мл вместимост, стъклени са и се предлагат с цедка и калъф.
Друго важно нещо, е изолацията. Нашите термоси са двустенни, за да поддържат напитките топли за по-дълго, но са и прозрачни, за да виждате съдържанието и цвета. Разбира се, ако извадите цедката, можете да носите със себе си билката, която пиете в момента, а защо не и супа за обяд?
КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРИЯ ЧАЙНИК?
Всеки ден все повече хора откриват удоволствията в света на чайовете. Има толкова много различни видове и толкова примамливи аромати, както и ползи за изследване.
Но как да решим кое е най-доброто за нас? Тук ви представяме различните видове чайници, за да ви помогнем при избора:
ЧУГУНЕН ЧАЙНИК Е ЗДРАВ И ИЗДРЪЖЛИВ
Чугунът е шампион, когато става дума за задържане на топлина. Именно заради това, ако обичате чаят да е топъл дълго време, изберете чугунен чайник. Моделите в нашата колекция са вдъхновени от японските чугунени чайници тецубин, богато украсени от външната страна с релеф.
Добрият чайник от чугун може да остане горещ поне един час и е идеалният избор за запарка на билкови чайове и силен черен чай. Окомплектовани са с цедка, което ще улесни почистването на вътрешност на вашия чайник.
ПОРЦЕЛАНОВИТЕ ЧАЙНИЦИ ДОБАВЯТ НОТКА НА КЛАСА
Порцеланът е красив и луксозен материал, а порцелановия чайник е чудесен за приготвяне на всякакъв вид чай, включително деликатни чайове като бял или зелен чай. В колекцията ни има чайници от костен порцелан на възхитителния бранд Wedgwood, както и на други английски, немски и френски брандове.
ГРИЖА ЗА ВАШИЯ ЧАЙНИК
Без значение какъв тип чайник купувате, миите го с мека гъба, препарат за чинии и топла вода. Ако ви дразнят налепите отвътре, използвайте сода за хляб като мек скраб, но имайте предвид, че истинските любители на чай оставят тези налепи и мият чайника само отвън, а отвътре пропарват с вряла вода. Вярват, че чая е по-хубав, ако по стените на чайника има отлагания.
Добре поддържаният чайник може да ви служи цял живот, но ако вашият стане напукан, с очукан чучур или повреден, преустановете използването и го заменете. Ако ви харесва особено много, винаги можете да му дадете нов живот като предмет на изкуството, касичка за монети или ваза за цветя!
ЗЕЛЕН ЧАЙ
Някои смятат, че всичко е започнало от Зеленият чай. Според легенда, датираща от 2737 г. пр.н.е., китайски император на име Шенънг го открил случайно. Докато Шенонг спял под непознато за него дърво, порив на вятъра отронил листенца, право в чашата с гореща вода на императора. Шенънг се събудил и намерил странна, зеленикава напитка до себе си. Заинтригуван, той реши да я опита. И...така, та чак до днес.
Въпреки че е мит, не може да се отрeче влиянието, което зеленият чай е оказал върху нашето общество.
Зеленият чай е вторият най-консумиран вид, представляващ приблизително 20% от световното потребление. Той е и вторият най-малко преработен сорт след Белия чай, който оказва значително положително влияние върху здравето. Вкусът му е изящен, състоящ се от тревисти, флорални, растителни аромати, дори такива, напомнящи морски водорасли.
Изключително подходящи за черен и зелен чай са металните кутии за чай Kyoto с вместимост 125 грама.
ЧАЙ MATCHA
Matcha е фино смлян прах от нови листа на отглеждани в сянка храсти зелен чай Camellia sinensis и заслужава място в нашия лист като нещо специално. Именно с Матча се прави известната „Чаена Церемония“. Това, което го отличава от една "обикновена" чаша чай, е фактът, че е смлян на фин прах. Този изключителен метод на обработка оказва значително влияние върху вкуса и текстурата на Matcha, както и неговите предимства.
Според проучванията, той съдържа 137 пъти повече антиоксидантна сила в сравнение с "обикновения" Зелен чай. Но може би най-важен е неговият аромат, най-добре описан като тревист и стипчив. Въпреки че не се харесва от всяко небце, хората изглежда са съгласни, че Матча е най-малкото уникален. И именно тази уникалност се е харесвала от няколко стотици години в Япония. От 17-ти век японците провеждат церемонии по чай Matcha.
Това тихо тържество, изпълнено с благодат и красота, е духовно преживяване, прочистващо тялото и ума.
Ако сте експериментатори, изберете различни по големина кутии за чай с перфектно затваряне от нашата селекция.
LAPSANG SOUCHONG
Историците смятат, че Lapsang Souchong (дръзка, опушена инфузия) е първият черен чай, правен някога.
Легендата гласи, че по време на китайската династия Цин група фермери били нападнати от бандити, които искали да откраднат чаена им реколта. Но пък фермерите не били готови да се откажат толкова лесно. Прибирайки листата възможно най-бързо, решили да ги изсушат на огън от борови дървета, за да могат да пуснат реколтата си веднага на пазара. Резултатът бил безпогрешно опушен чай.
Отначало фермерите се обезсърчили, мислейки, че са съсипали продукцията си. Но, както се оказва, не са го направили. Всъщност те били създали не само чая Lapsang Souchong, но и Черен чай като цяло.
За репутацията на този чай извън Китай е допринесъл Уинстън Чърчил, който го харесвал извънредно много. Предполагат, че това е било, защото опушеният Лапсанг му напомнял пура.
Доста любители на чая смятат, че Лапсанг Сушонг е много по-добър като студен чай, а не като топъл, когато е прекалено агресивен като аромат.
За разлика от нежните и тревисти чаени аромати, Лапсанг има характер: или те пленява завинаги или те ужасява.
КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КАФЕТО И ЧАЯ?
Една голяма разлика в двете напитки е количеството кофеин. Чаят задължително съдържа по-малко милиграма кофеин от кафето, средно около 15-70 mg на чаша. Кафето, от друга страна, надвишава 80-185 мг на чаша в зависимост от вида, който закупите. Чаят съдържа също и две вещества, свързани с кофеина: теобромин и теофилин. Освен това осигурява уникална аминокиселина, наречена L-теанин, която има някои много интересни ефекти върху мозъка: може да намали тревожността, да ни отпусне след стресов ден и да помогне за намаляване на симптомите, подобни на Алцхаймер. Гореща чаша кафе пък ни събужда сутрин, готови да започнем деня.
Която и да е вашата любима топла напитка, от Gourmet House ще помогнем да я пиете красиво.
Красотата е за всички!