Кани, гарафи и декантери

Изключителна селекция кристални гарафи за вино, декантери и бутилки за уиски в Гурме Хаус за луксозни подаръци и украса
Дайте възможност на любимото си вино да диша в този красив ръчно правен декантер на Riedel. Напр...
390.00 лв.
Перфектен подарък за двойка, декантерът Black Tie Bliss показва специалното ви отношение! Деканте...
390.00 лв.
Декантер пумпал за оригинален подарък за мъж и откриване на ресторант Оригинален декантер за вино...
125.00 лв.
Прелестна кана за сребърна вода за луксозен интериор Посребрена кана за вода с красива дръжка и в...
720.00 лв.
Класически кристален декантер за вино с ергономичен захват. Дъното е така направено, че като постави...
100.00 лв.
Декантер за вино или гарафа за вода? Този модел може да буде и двете! Ако търсите красива гарафа ...
135.00 лв.
Изумително е да се наблюдава създаването на един ръчно правен декантер за вино Riedel. Всеки дека...
800.00 лв.
Riedel Amadeo Black Tie - Декантер от кристал, виртуозна ръчна изработка Малцина знаят, че Волфга...
800.00 лв.
Плоска кристална гарафа с ефектна тапа Ефектен подарък за мъж, тази тежка гарафа за уиски има кра...
240.00 лв.
Тази кристална кана е абсолютна класика! Показва съдържанието по апетитен начин и е удобна за ползва...
120.00 лв.
Bookman на Vista Alegre е не просто ГАРАФА, а истинско съкровище Луксозната гарафа за уиски, коня...
1340.00 лв.
Изключително ефектна кристална гарафа за уиски Ефектната луксозна гарафа за уиски Cinema от олове...
590.00 лв.
Кристална гарафа за уиски на луксозната марка Vista Alegre Луксозната гарафа за уиски Avenue от V...
640.00 лв.
Луксозни подаръци за мъже, които имат всичко Португалската луксозна гарафа за уикси Portrait от о...
860.00 лв.
Изберете кана за вода с охладител в стил Барок за специален подарък Кана за вода БАРОК с капак с ...
1200.00 лв.
Декантер Riedel Vinum Extreme с уникална форма, осигуряваща пълното аериране на виното. Изработен...
750.00 лв.
Декантер за вино Riedel Duck Само 13cm висок, декáнтера за вино Duck на Riedel е не само м...
590.00 лв.
Декантера Curly Pink е истинско произведение на изкуството! Майсторска изработка, този съд за вин...
800.00 лв.
В Gourmet House се гордеем с огромния си избор на декантери за вино Нестандартния декантер Riedel...
500.00 лв.
Елегантна, издължена гарафа за ракия или коняк С форма на амфора, елегантната гарафа за алкохол L...
135.00 лв.
Престиж, лукс, красота § практичност от кристал с 22 карата злато Gold Century е кристална г...
840.00 лв.

Ръководство за избор на гарафи за спиртни напитки § декантери за вино

Нека си го кажем: декантери и гарафи са термини, с които все още много хора изпитват затруднения. Дали правилната дума е ДЕКАНТЕР или декантера или декантатор и ГАРАФА или графа е правилно да се каже? Кога използваме едната дума и кога другата? Декантиране само за вино ли се отнася? Край на притесненията! Gourmet House ще ви спаси веднъж за винаги от неяснотите с материала по-долу.

Нека започнем поред: Верните термини са ДЕКАНТЕР и ГАРАФА, а декантатор, декантера и графа са погрешни. И двете думи са правилни и означават съд в който се пресипва напитка, макар че с времето се е появил известен нюанс в понятията. Винените специалисти биха ползвали само термина декантиране на виното и в случая разбират преливане в съд без тапа (запушалка), понеже тя не е необходима (по-долу ще кажем защо) с две цели: аериране и да държат далеч парченцата корк и утайка. Любителите на уиски, коняк и ракия пък наричат „гарафа“ красив съд за алкохол, който има тапа. Термина се използва и като съд за вода, който е някак по-шикозен от обикновената „кана за вода“. Не се притеснявайте, ако объркате двата термина, те по същество са еднакви.

Колко време алкохолът остава добър в декантер?

Като начало нека кажем, че декантера за вино е съд, който не се нуждае от тапа и ако в редки случаи видите такъв, знайте, че тапата е само за украса. Това е така, защото веднъж пресипано (декантирано) виното трябва да се изпие. Ако искате да запазите остатъка от него, просто не декантирайте цялата бутилка. Точно обратното, гарафите за алкохол, като уиски, коняк и ракия са със запушалки и колкото по-плътни са те, толкова по-добре.

Разбира се, декантери и гарафи има отдавна и те са наистина стилни. Не бихте си представили мъж с излъчването на Джеймс Бонд да си налива питие от бутилката, просто не му отива, нали? Така че, използвайте декантерите за вино и гарафите за почти всеки тип алкохол, който сервирате у дома. И така, защо да слагате спиртните напитки в декантер? Кой декантер използвате за кой алкохол? Колко време алкохолът остава добър в декантер? Ето упътване за употреба, гарантирано просветляващо и забавно, точно като хубава бутилка уиски.

Защо да използвате декантер за алкохол?

Основната причина да използвате декантер е за външния вид и шикозния стил. Това е същата причина по която бариста в луксозно кафене да донесе млякото ви в мъничка каничка, вместо да сложи картонената кутия на масата. Луксът и добрият вкус са необходими винаги, а елегантен декантер за алкохол внася и двете качества в домашния бар. Използването на бутилката от магазина е разбираемо, ако сервирате супер специално и отлежало уиски и искате да покажете етикета, но за ежедневните спиртни напитки, стилен декантер е нещото, което ви трябва.

Кои форми декантери и гарафи за кой алкохол са?

В допълнение към естетическите причини, декантирането на алкохол отваря аромата. Червеното вино е най-сериозният пример. Когато отваряте бутилка от всякакъв червен сорт вино, декантирането ще добави кислород и ароматите ще се отворят. Самият акт на наливане на виното в декантер ще му даде шанс да „диша“, но 30 минути или повече в кристален декантер са още по-добре. В случая, от огромна полза ще е фунията аератор за вино. Някои твърдят, че декантирането на уиски, джин и ракия има подобни предимства, въпреки че разликата е много по-фина.

Колко време алкохолът остава добър в декантер?

Ако използвате декантер с херметично затваряне, спиртните напитки в него ще стоят толкова дълго, колкото биха стояли, ако се намираха в оригиналната стъклена бутилка за алкохол, в която сте ги купили. За водка, ракия и други спиртни напитки това означава с години, докато декантираното вино трябва да се изпие същата вечер. Някои видове гарафи са с хлабава стъклена запушалка, което означава, че алкохолът бавно ще се изпарява, но все още може да се съхранява безгрижно в продължение на месеци.

Коя форма гарафа за кой алкохол е?

Когато става въпрос за форми, размери и декорации, опциите са практически безкрайни. Възможностите включват големи, малки, кръгли, квадратни, сълза, изчистени и декорирани, от оловен кристал или безоловен, т.нар. кристалин. Няма правило как да изглежда гарафата за уиски и тази за ракия: докато следвате горните съвети за запазване на алкохола си в добре затворен съд, изборът е ваш, но има няколко най-добри практики, които трябва да имате предвид.

Гарафа за ракия

Когато избирате гарафа за ракия, потърсете прозрачно стъкло и гладки повърхности. Ракията често е безцветна, но някои видове имат фини златисти нюанси. Красиво изглеждат високите гарафи. Все пак потърсете модел, който изглежда добре, за да подобрите вида на течността при избора на гарафа за алкохол. Кристалната гарафа ще даде на вашия бар стил и луксозно излъчване. Тъй като класическия рязан оловен кристал е символ на лукса в продължение на стотици години, много хора още свързват този облик със салоните и мъжките клубове. До 20-ти век повечето производители на стъкло са използвали само кръгли форми. Причудливите форми на кръгъл стъклен декантер ще ви създаде носталгично усещане с отчетлив модерен обрат.

За космополита, този световен пътешественик, уникален декантер с карта на света е отличен избор. Оформен подобно на световна карта с континентите, изрисувани върху него с истинско злато 22 карата, този декантер за алкохол е чудесен за уиски, ром, водка, бърбън или джин и веднага привлича погледите.
Има много видове гарафи, които трябва да разгледате, но може да искате да помислите

За кого гарафата и декантера са подходящ подарък?

Простият отговор е, разбира се, за всеки вино любител и ценител на уиски, ракия или коняк. Но има и други важни особености: дали това е човек, който си има всичко или е точно обратното? За какъв случай е подаръкът, също има значение. Ако сте канени на обикновен рожден ден или имен ден, може да изберете по-семпъл модел, отколкото, ако сте на канени на юбилей или годишнина от сватба, например, случаят изисква нещо по-специално. Понякога става така, че трябва да уважим много високопоставен човек, който ни е направил незаменима услуга или празнува по специален повод. Или пък след размисли „Какво се подарява на кум“ сте решили, че да пие ракията си от красива кристална гарафа е идеален подарък, който ще остане за спомен и ще напомня за вас. Тогава изберете, според бюджета си, нещо по-сериозно, с което да направите нужното впечатление. Добавете и чаши, ако можете, за да създадете един великолепен комплект, който ще изглежда царствен и мъжки, но същевременно удобен във всеки модерен дом.