Декантирането на вино отваря ароматите, а гарафите за уиски носят стил и аристократизъм в дома
Декантерите за вино и гарафите за уиски са в изобилие в Gourmet House. Най-харесвани са кристалните декантери Riedel и гарафите Vista Alegre, заради техния впечатляващ дизайн. В колекцията ни силно изпъкват ръчно правените кристални декантери в лимитирани серии. За някой от майсторските модели чакаме с месеци да бъдат изработени и стигнат до нашия магазин. Великолепна идея за мъжки подарък по специален повод е декантер, съчетан с фуния аератор за вино. С нея се отделят утайките на нефилтрираните или отлежали вина. Цедката им улавя и най-дребните частици корк от тапата. В съчетание с декантер, те са безценни за тези, които разбират от вино.
За какво ни е необходим декантера?
Точно както и ние, нашите вина имат нужда да дишат, за да разкрият пълния си потенциал. Вината, особено отлежалите, остават затворени в тесните бутилки поне 3 години, а понякога и десетилетия преди да бъдат отворени за консумация. Отлежаването на виното в бутилка с времето води до подтискане на ароматите му. За щастие, процеса е възвратим така, че малко почивка и "глътка въздух" връщат нещата на мястото им. Следователно процесът на аериране е много важен, за да се разкрие истинският ароматен букет на виното. Декантирането, или преливането на виното в декантер, разкрива пълния му капацитет, неговия ароматен букет и комлексност. С помощта на фунията аератор за вино, ускоряваме и засилваме този процес, като същевременно отстраняваме утайките и парченца корк, ако са попаднали не където трябва.
Какво е аериране?
Процесът на аериране не е нищо друго, освен излагането на напитката на контакт с въздуха, при което получава кислород и ароматите в нея се освобождават напълно. Разбира се, едно домашно вино, колкото и да се харесва от създателя си, няма нужда от аериране. По-сериозните вина обаче, дори и някои бели, имат. В забързания свят в който живеем, нямаме време да отворим бутилка вино няколко часа по-рано, отколкото ни трябва, но пък имаме чудесни помощни средства като декантерите и гарафите, както и фуния аератор за вино.
Какво е фуния аератор за вино?
Аерираща или декантираща фуния е хитро и ценно приспособление което, ако е добре направено, ни помага за 3 неща:
• да ускори процеса на аериране;
• да държи далеч утайките и евентуалните парченца корк, попаднали при отварянето;
• да засили процеса на аериране започнал в декантера.
Аератора за вино е добре да притежава филтрираща мрежичка. Той обикновено е затворен отдолу, за да принуди виното да излезе през специални малки дупчици, като душ, за да се аерира в дълбочина. Понякога аериращата фуния има и стойка, на която да се постави след изваждане от декантера. Стъклените версии са по-малко функционални, а и доста чупливи, за разлика от металната фуния за аериране на вино.
Какво е декантер?
Традиционно, декантерите за вино представляват съд, подобен на ваза. Най-често те са с плоска основа, широко дъно и дълъг, понякога заострен и извит врат. Някои декантери също се предлагат със запушалки, които са по-скоро декоративни и освен за красота, служат да не се праши декантера, когато не се използва. Веднъж прелято от бутилката в декантера, във виното започва процес на оксидация и връщането му обратно в бутилката не е добра идея - просто го допийте. Разбира се, ако сте налели само чаша вино от една бутилка, без да сте я пресипали цялата в декантера и искате да я затворите и допиете друг път, нашите изключително ефикасни обезвъздушителни помпи за вино са точно за това. Веднъж обезвъздушено и затворено със специалната тапа от комплекта, виното може да се съхранява в хладилник и да се запази до 2-3 седмици. Просто не забравяйте при повторното отваряне да му дадете няколко минути "да подиша" в чашата, иначе рискувате да има съвсем слаб аромат.
Каква е разлика между гарафа и декантер?
Декантера се използва за сервиране на вино, за разлика от кристалната гарафа, която обикновено се използва за поднасяне на други напитки, като уиски, ракия и коняк. Гарафа наричаме и каната за вода и сокове. Гарафата за уиски, коняк и ракия трябва да е с плътна запушалка. Така алкохола не изветрява. Както вече споменахме, декантера за вино няма нужда от запушалка, защото в него не се съхранява вино. Той служи за ускоряване процеса на аериране и дава възможност да прелеете виното в него без утайката. Освен практични, декантерите и гарафите могат да са и произведение на изкуството. Те пак ще са полезни. В колекцията ни има истински авангарди модели, далеч от класиката, като декантерите Riedel. Те са създадени от перфекционисти, дълбоко разбиращи от вино, но са и истинско произведение на изкуството. Луксозните гарафи за уиски, коняк и ракия на Vista Alegre са също впечатляващи. Вярваме, че ще направите най-добрия избор при нас.
За съдействие не се колебайте да ни позвъните.