Вино

Отлежало френско вино от сорта МЕРЛО Червеното френско вино 2019 Chateau la Bastide Merlot e сочн...
29.00 лв.
ИЗБЕРЕТЕ ФРЕНСКО ВИНО ОТ ЛАНГЕДОК ОТ 30 ГОДИШНИ ЛОЗИ КУПАЖ ОТ 3 СОРТА Chateau la Bastide Corbiere...
29.00 лв.
ФРЕНСКО ВИНО СИРА С МЕДАЛ CHATEAU LA BASTIDE SYRAH VIEILLES VIGNES Червеното френско вино 2020 Ch...
29.00 лв.
Френско пенливо вино с нежни балончета и аромат на ябълки и помело ANTECH M BRUT NATURE е прекрас...
55.00 лв.
Поглезете се с отлежало пенливо вино от района Лиму, Франция Аристократичното отлежало френско пе...
70.00 лв.

Качествени френски вина за ценители

Френските вина, които представяме тук, се внасят от Gourmet House. Всяко вино е тествано и одобрено лично от нас и заставаме зад него. Като хора които разбират от вино, ние сме се спрели на качествени френски вина, които се отличават с перфектно съотношение цена-качество. Всички наши вина идват директно от избите и цените им са максимално добри, защото избягваме посредници.
Познаваме лично всеки вино-производител и с годините създадохме истинско приятелство с всеки от тях.
Вината от Лангедок които внасяме са много, тук представяме само няколко, защото Gourmet House не е винен магазин и в него няма място на което да държим повече бутилки. Ако се интересувате от по-голям избор, пишете ни, с радост ще се отзовем. Сега по същество:

Какви са френските вина от Лангедок и какво да очаквате от тях?

За тези от вас, които все още не сте добре запознати с вината от Лангедок, ще разкажем какви са техните характеристики и какво да очакваме от тях.
Като цяло, качествените червени вина от района са сочни, с меки танини и средно тяло. Разбира се, тези, които са гордостта на една изба са мащабни във всяко едно отношение, включително в "тялото": то е мощно, ароматите са истинска експлозия, а финала е забележително дълъг.

Французите от Лангедок не обичат танините и вината с много дъб. Те перфектно разбират, че танините са гръбнака на червените вина и че без тях едно вино не може да отлежава. И, бидейки истински майстори, успяват да създадат червени вина с нежни, копринено нежни танини, които са удоволствие за ценителя.
За щастие, французите от Лангедок не обичат и сулфитите. Затова слагат по съвсем малко, колкото да гарантират, че виното няма да пострада докато отлежава. В резултат, от нашите френски вина, глава не боли.
За всички, които са изпитали на себе си главоболието от прекалено сулфитираните вина, това би трябвало да е радостна новина.

Какви са сортовете грозде в червените френски вина от Лангедок?

Вината AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) или Контролирано наименование за произход от Лангедок са предимно червени купажи, направени от Гренаш (Grenache), Сира (Syrah), Каринян (Carignan), Мурведр (Mourvèdre) и Сензо (Cinsault). Това са вина, доминирани от аромати на червени плодове и подправки и много често смес от билки, наречена от местните "garrigue". Ароматите "гариг" съдържат розмарин, мащерка, градински чай, лавандула и хвойна, която е типична за региона.
Множество други червени сортове могат да бъдат намерени в Лангедок, сред които Cabernet Franc (Каберне Фран), Cabernet Sauvignon (Каберне Совиньон), Merlot (Мерло) и Malbec (Малбек).

Какви са сортовете грозде в белите френски вина от Лангедок?

Белите сортове грозде в Лангедок са много, наистина много. Част от тях е Бурбуленк (Bourboulenc), наричан още Малвазия в Гърция. Този сорт, бурбуленк, е и един от тринадесетте сорта грозде, които могат да се използват в Châteauneuf-du-Pape. В района се ползват още Марсан (Marsanne), Каринян Блан (Carignan Blanc), Шардоне (Chardonnay), Шенин Блан (Chenin Blanc), Гренаш Блан (Grenache Blanc), Гренаш Гри (Grenache Gris), Макабео (Macabeu) и Мозак (Mauzak).
Районът е топъл, близо до морето, и вина от студен тип, като немските и австрийските вина тук не се правят. Това значи, че белите вина от Лангедок са минерални и солени, но без големи киселини. Те са обли и наситено цветисти или плодови и много често са отлежали в дъб. Само че, този дъб не е нахален и предозиран, а много елегантен. За някои - дори неуловим. Ние разбираме непоносимостта на някои българи от дъбовите вина, но повярвайте, тези не са такива. Просто са една друга страница, останала непрочетена досега.