Чайници

син чайник с порцеланови чаши за чай от колекцията Blue Bird на Vista Alegre в китайски стил
Порцеланов чайник Wedgwood GIO с акценти от 22 карата злато Порцелановият чайник от костен порцел...
460.00 лв.
Великолепен чайник на Vista Alegre Amazōnia за луксозен подарък Чудно красив, този марков порцела...
360.00 лв.
Комплект за истински любител на чай Този син чугунен чайник с чаши от порцелан без дръжки правят ...
220.00 лв.
Чайник за почитателите на стойностните неща Само истинския ценител на чай знае същинската стойнос...
135.00 лв.
Знаете ли защо чайника от чугун е ценен? Когато използвате чугунен чайник, поставяте чаената торб...
135.00 лв.
Wayside красив английски чайник от костен порцелан Dunoon с пеперуди и цветя Dunoon Wayside е чай...
240.00 лв.
Чайник порцелан Dunoon Teapot Warm Hearts има толкова мило име: "Топли сърца"! Този луксоз...
240.00 лв.
Чайник от порцелан на немската фирма АСА. Органична форма, топъл кафяв цвят с пръски, който създава ...
200.00 лв.
Чайник Миранда Кер от костен порцелан Роял Албърт с пеперуди и божури Красивият чайник от костен ...
185.00 лв.
Уникален чайник с цедка, метален капак и супер изолация Необикновения френски чайник с цедка, мет...
300.00 лв.
Дизайнерски чайник от порцелан за красиво подредена маса Великолепен чайник от порцелан с неподви...
190.00 лв.
Порцеланов чайник декориран с мотиви от серията Tea With Alice Порцеланов чайник декориран с моти...
420.00 лв.
Италиански чайник от порцелан с рисунки на билки и пеперуди Красив чайник порцелан с релефни форм...
130.00 лв.

Колекция от чайници с цедка от порцелан и чугун

„Ние пием чай, за да забравим шума на света“, пише ученият от династията Тан и майстор на чай Лу Ю (733–804).
Да се насладите на чаша чай означава да забавите темпото и да оцените ритуала, както и да изпиете гореща напитка. Така че вашият чайник трябва да е предмет, който с нетърпение очаквате да използвате почти всеки ден.
Изборът на правилния чайник изисква да вземете предвид не само начина, по който изглежда. Размерът е особено важен и трябва да помислите за колко хора ще правите чай, както и колко големи са вашите чаени чаши.
Някои чайници имат метални цедки, като част от комплекта.

Защо да изберем порцеланов чайник?

Порцеланът е добър материал за чайник, защото не позволява абсорбиране на маслата от чая и прехвърлянето на вкуса. За най-добри резултати, преди да направите чаша чай, подгответе чайника: напълнете го с вряла вода, за да го затоплите и изплакнете. Едва тогава поставете сухите листа чай и ги залейте с гореща вода.
В колекцията на Gourmethouse има чайници, които са взели най-доброто от порцелановите и чугунени чайници: моделът Salam на Degrenne Paris. Те задържат топлината като чугунените, имат цедка и са от глазиран материал.
Чайниците от английски костен порцелан на Dunoon са особено красиви; леки, снежно бели и полу прозрачни.
Чайникът "Алиса в страната на чудесата" пък е артистично произведение на изкуството; С истинска платина на капачето, той изпъква с рисунки, които радват душата. В допълнение има подаръчна кутия, достойна за поднасянето му като специален подарък.

Защо да изберем чугунен чайник?

Чугунените чайници са отличници в задържането на топлина. Те са изработени от специално пречистен чугун, което ги прави изключително издръжливи. Моля, обърнете внимание: вашият чугунен чайник не е подходящ за използване върху котлон.

Съвети за грижа към вашия порцеланов или чугунен чайник

Преди употреба, напълнете с гореща вода, за да го изплакнете и затоплите.

След употреба:

  • Оставете чайника да се охлади напълно след всяка употреба преди почистване;
  • Не използвайте сапун или почистващи препарати;
  • Никога не търкайте чайника си с абразивна гъба; Казват, че най-хубавия чай става в чайник с налепи по вътрешната стена;
  • Избягвайте контакт със сол и маслa;
  • НЕ поставяйте в съдомиялна машина;
  • Не оставяйте вода или чай в съда за продължителен период от време;
  • Изплакнете и почистете обилно само с топла вода; Избършете вътрешната и външната част на сухо с чиста кърпа, докато чайника е още топъл;
  • Винаги оставяйте вътрешността на чайника да изсъхне на въздух със свален капак;
  • Преди да приберете чайника, уверете се, че е напълно сух (отвътре и отвън) и, ако е възможно, съхранявайте капака отделно;
  • Почистете цедката със или без сапунена вода.

Още няколко съвета за чугунените чайници

Поради съдържанието на желязо в чайника, ние препоръчваме използването на подложка/поставка за топло за защита на покривките и повърхностите.
В малко вероятния случай на ръжда, чайникът все още може да се използва. Ръждата от чайника е нетоксична и напълно безопасна. Всъщност, много ценители на чай предпочитат вкуса на чай от ръждясал чугунен чайник! Ако ръждата ви притеснява, почистете ръждясалото място с мека четка, след което напълнете съда с използвани чаени листа и вряща вода. Оставете да престои 20 минути, изхвърлете и изплакнете.
Таниновата киселина в чая реагира с ръждата и образува естествен филм (покритие), което помага за предотвратяване на повторната поява на ръжда.

Достатъчен ли е един чайник?

Възможно е, но някои хора обичат да имат различни размери и стилове чайници за различни поводи. Например, малък за запарка, по-голям за чай за един и доста по-голям за чай с приятели. В някои семейства има предпочитания към черен, зелен и билков чай, така че повече от един чайник е необходимост.

Интересни факти за чая и чайниците

Историята на чая датира от древен Китай, преди почти 5000 години. Според легендата, през 2732 г. пр. н. е., император Шен Нунг открил чая, когато вятърът духнал листа от див чай в съда му с вряща вода. Той веднага се заинтересувал от приятния аромат на получената течност и отпил малко. Легендата разказва, че императорът усетил приятно топло чувство, докато отпивал интригуващата напитка, сякаш течността се пропивала във всяка част от тялото му. После Шен Нунг дава на напитката името "ch'a" с китайския йероглиф, означаващ проверка или разследване.

Пиенето на чай е било непознато в Европа до началото на 17 век, когато търговците на Холандската източноиндийска компания започнали да внасят чаени листа, последвани от чайници, през втората половина на века.
Първите порцеланови чайници, внесени в Европа, били в синьо-бял стил, използвайки кобалтово синьо като декорация под глазурата.

Чаят в Англия: The afternoon tea

След въвеждането му от херцогинята на Бедфорд през 1840 г., следобедният чай (The afternoon tea) се превръща в модно забавление. Той се развива като мини храна, която утолява глада и намалява напрежението от очакването на вечерята в 20:00 часа.
Следобедният чай е хранене, съставено от сандвичи (обикновено деликатни хапки, наречени "finger food"), кифлички със сметана и конфитюр, сладкиши и торти. Интересното е, че кифличките не са били обичайна характеристика на ранния следобеден чай и са били въведени едва през двадесети век.
Следобедният чай (The afternoon tea) първоначално бил частно социално събитие за дами, които се изкачват в обществото. Едва когато кралица Виктория се включва в ритуала за следобеден чай, той се превръща в официален повод с по-голям мащаб, известен като „чаени приеми“.

Чайниците в Gourmethouse

Надали ще намерите друг магазин с толкова много чайници, като Гурме Хаус! Имаме порцеланови чайници на известната марка Wedgwood (Уеджууд) Англия от костен порцелан и вълнуващи декорации.
Поддържаме модели на френската марка Degrenne Paris (Дегрен Париж), като уникалния чайник с метален капак, подплатен с филц. Той поддържа температурата на водата висока за много по-дълго време от другите модели.
Разгледайте нашите бели порцеланови чайници с цедка, както и моделите на английската марка Dunoon (Дънуун) от костен порцелан с неустоими рисунки или килим от нежни цветчета.
Прекрасните порцеланови чайници Vista Alegre са желан арт подарък за всеки ценител.
Предлагаме и елегантни кафеници от инокс, в съчетание с поднос и захарница със същия дизайн.