Как да ядем хайвер и как да го съхраняваме?
Хайверът е великолепен, рядък и ценнен деликатес. Известен е дотолкова, че дори онези, които никога не са го вкусили, имат представа както за вкуса му, така и за това как изглежда. Белуга, Есетра, Севруга и Baeri: видове хайвер, чиито имена са заредени с магия.
Хайверът исторически произхожда от Каспийско море и във Франция е внесен от руснаци, така че те са в основата на митологията за този луксозен продукт.
Винаги считан за елитарен, той бавно се демократизира и цената му в наши дни е значително по-достъпна, отколкото преди години.
Цената на черния хайвер зависи преди всичко от неговия произход.
Поради замърсяването и прекомерния улов, дивата есетра днес е рядкост и е заместена от фермерски отглеждан хайвер от Русия, Иран, Казахстан, България, Китай и Уругвай, както и от Италия и Франция.
Черният хайвер е резултат от внимателна подготовка. Различните основни стъпки като събиране, оразмеряване, осоляване и пакетиране задължително се ограничават само до експерти. Твърде много сол? Яйцата ще се втвърдят. Не достатъчно сол и яйцата стават безформени и се разпадат. Нашите съвети за ядене на хайвер
Хайверът трябва да се яде просто ... но все пак има някои кодове на "добър тон".
Целта е да се разкрие цялото богатство от тайни на черният хайвер за тези, които му се наслаждават и го ценят.
- Ледено легло;
- Седефена лъжица;
- Водка.
Просто следвайте нашите съвети!
От съществено значение е хайверът да се държи на студено, при температура между -2 ° C и + 4 ° C и да се изконсумира в рамките на 4 седмици. Веднъж отворена, кутията с хайвер трябва да се изяде в рамките на максимум 48 часа. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Затова подгответе всичко и го сервирайте в последния момент.
Защо ни трябва седефена лъжица за хайвера?
Мембраната на зърната е много фина и лесно може да се разкъса. От една страна, това е чудесно, защото помага лесно да се идентифицират многообразните морски аромати и зрънцата да се стопят нежно в устата. От друга, малка лъжица, направена от седеф или рог, няма да счупи зърната преждевременно. Поставете ги внимателно на езика, преди да притиснете нежно с език, така че да усетите текстурата. След това оставете тези малки божествени топчета да се взривят срещу небцето и да освободят ароматите си.
Водка или Шампанско вървят по-добре с хайвер?
Ние сме категорични: ВОДКА! Разбира се, водката трябва да е премиум, за да е в пълна хармония с черния деликатес. Защо това е така?
Ние харесваме хайвер. Много! И сме опитвали както с шампанско, така с бяло вино и разбира се, с водка. Смятаме, че съчетаването на хайвер с шампанско е неудачно от вкусова гледна точка и единствената причина да се лансира е, че и двата продукта са в категорията ЛУКС. Просто, ценово си отиват. Докато за нас водката е идеалният партньор на черния хайвер: той е мазен, солен и ароматен, тя е почти без аромат, а огнената й следа изчиства небцето и дава възможност да се насладим на всяка хапка с цялата радост на „първия път“.
Разбира се, всеки има предпочитания, вие – също. Но нека е ясно: Gourmet House гласува за водката. Като Белуга, например.
ДЖАЙМС БОНД БЕЛУГА ТОСТ С ЧЕРЕН ХАЙВЕР
Почитателите на Джеймс Бонд знаят, че агент 007 особено цени коктейла водка-мартини, смесен в шейкър, като изпива по един в почти всеки филм за Бонд. Дори и 007 да не е истинско гурме, той се умее да се наслаждади на някои специални ястия, като например черни раци в „Diamonds are Forever“ или опашки от раци, поднесени в „Доктор НЕ“. Нас обаче ни интересува, че Джеймс Бонд особено високо цени хайвера от Белуга, който яде с препечена филийка във филма Never Say Never Again. Разбира се, Beluga Caviar се придружава от водка
Absolut. Чиста, не в коктейл.
Ето рецептата за тостовете с хайвер Белуга на Джеймс Бонд:
Съставки за 4:
-
4 филийки ръжен хляб, за предпочитане квадратен;
-
4 лъжици хайвер Beluga;
- Масло.
Сложете филийките в тостер и запечете умерено. Нарежете всяка квадратна филийка на 4 по диагонал, за да направите 4 мини триъгълника. Намажете тоста с масло. Върху него поставете лъжичка хайвер Белуга. Сервирайте веднага.
Хапнете и замижете от удоволствие...мммм...това е!