Дизайнерски шах за луксозен подарък от порцелан Vista Alegre

Производител: Vista Alegre
Модел: Shah Vista Alegre
Наличност: В наличност
10500.00 лв.
Количество
+ -
 

Луксозен шах за подарък на мъж от порцелан Vista Alegre

Уникален шах в стил „Арт Нуво“ с ръчно рисувани фигури от порцелан в лимитирана серия

Представяме ви един истински необикновен и луксозен шах за подарък на мъж. Изработен от реномирания португалски бранд Vista Alegre, този шахматен комплект е уникален с толкова много неща!
Самата дъска за шах е необикновено красива, тежи 4 кг и е изработена от порцелан, поставен в черна дървена рамка.
Всички шахматни фигури са също порцеланови и са рисувани на ръка с фини четчици.
Изработени с внимание към детайла, порцелановите статуетки имат златно лого на дъното и декоративни акценти от 22 карата злато.
Размерите на дъската са 52x52 см. Коня е висок 12,5 см, топовете 11 см, а царят и царицата се издигат на внушителните 20 см височина!
Дъската за шах е в луксозна дървена кутия в черен цвят с метални ъгълчета и стилно лого Vista Alegre.
Луксозният порцеланов шах е издържан в стила на Старата Виена, с издължени елементи, емблематични за движението арт нуво.
Комплекта и е лимитирана серия, ограничена до 250 броя, като фигурите са в средновековни костюми. Поради това, че са рисувани на ръка, в комплекта няма две напълно еднакви порцеланови шахматни фигури.
Темата на порцелановия шах е историческа и отразява битката за контрол над Иберийския полуостров с християнските кръстоносци срещу мюсюлманските, северноафрикански бербери.
Това е един страхотен комплект за шах с дизайн, извлечен от известен исторически контекст. Разкошно украсените ръчно рисувани фигури и масивната дъска правят този шах достоен за уважение луксозен подарък по специален повод.

Кои са маврите?

Терминът Мавър произлиза от латинската дума „Maurus“. Той е използван за първи път от християнските европейци като сборно наименование на мюсюлманските жители от древната римска провинция Мавритания, която е днешната Северна Африка, на Магреба, на Иберийския полуостров, на Сицилия и Малта през Средновековието.

В началото терминът е бил използван за описание на хора с по-тъмна кожа. С течение на времето терминът „маври“ се прилага все повече и повече към мюсюлманите, живеещи в Европа. В английската употреба, „мавър“ е мароканец или член на мюсюлманското население на ал-Андалус, сега Испания и Португалия.

Как е изработен красивия порцеланов шахматен комплект от Vista Alegre?

Създаването на такъв порцеланов шахматен комплект не е лесна работа и затова подобни шахове е почти невъзможно да се намерят вече. Етапите по изработката са многобройни, времеемки са и изискват майсторските умения на скъпо струващи специалисти. Ето как се случва всичко:

Началото е създаването на фигурки - скулптури

Всяка фигурка първо се скулптира от художник. После по скулптурата се изработва калъп от гипс. Сетне във всяка гипсова форма бавно се излива течна смес от порцеланова маса на базата на каолин. След като образува тънка кора по формата, излишният порцелан се излива в друг съд. Калъпа се отваря много внимателно и крехката (подобно на шоколадово яйце) фигурка се изважда. Преди да е изсъхнала напълно, опитни занаятчии отстраняват излишните „мустачки“ от порцелан, които показват къде двете части на калъпа са се допирали.
Ако майсторът се забави в отстраняването им, порцеланът пресъхва и фигурката не може да бъде ретуширана и се изхвърля. Накрая на този етап, майсторът полира почистените фигурки с влажна гъбичка, за да отстрани и най-малкият остатък от ретуширането.
Сега фигурката се оставя да изсъхне, за да се подготви за следващия етап - ръчната декорация.

Ръчно рисувани порцеланови фигурки за шах

Не случайно, Vista Alegre се гордеят с техния отдел за рисуване върху порцелан. От началото на 19 век до фабриката има училище за декоратори и други ценни специалисти, създадено и спонсорирано от бранда.
Гледка, която си заслужава да видите е, как с невероятно стабилна ръка декораторите рисуват върху порцелановите фигурки за шах! Движенията им са така прецизни и елегантни, че довеждат зрителя до истинска екзалтация.

Изпичане на порцелановите шахматни фигурки

Изпичането на порцелана е енергоемък и много скъп процес. Той се извършва на два, три или четири пъти - веднъж, за да се изпече порцелана при 1200 - до 1400 градуса по Целзий, втори път - след глазиране, трети - след ръчното разрисуване и четвърти път, след като се положи на ръка златото или платината, ако има такива скъпо струващи акценти. В уникалния порцеланов шах в стил „Арт Нуво“ изпичанията са четири за всяка фигурка.

Финално окомплектоване на луксозния шах на Vista Alegre

След като всички фигурки за шах са готови, те биват внимателно положени в специално изработени кутийки с индивидуално легло от дунапрен за всяка статуетка. Порцелановата дъска се монтира в черна дървена рамка, която й придава съвършено завършен вид. Сетне дъската се поставя в черната дървена кутия с лого Vista Alegre на капака.
Сега целият комплект е готов да бъде поднесен, превръщайки се в предмет, почитан като скъп спомен.

Колекционерски шах limited edition, този порцеланов шедьовър с превъзходна живопис и изискан дизайн е подходящ луксозен подарък за човек с високо положение.
Комплекта е съставен от 32 скулптури, изцяло рисувани на ръка, изобразяващи битка между християни и маври с издължени елементи в стил арт нуво. Шахматните фигури са изпълнени въз основа на оригиналните рисунки на Jeannine Hetrau ( Жанин Етро), белгийски художник, емигрирал от Белгия в Порт

 • • Луксозен шах за подарък на мъж от порцелан Vista Alegre;
 • • Порцеланова дъска за шах с черна дървена рамка;
 • • Дъската е лимитирано издание, ограничено до 250 броя за цял свят;
 • • В подаръчна кутия от дърво в черен цвят;
 • • Дъската за шах тежи 4300 грама и е с размери 52 х 52 см;
 • • Фигурките за шах са лимитирано издание, ограничено до 500 броя, защото са по 2 в комплект;
 • • Всяка фигурка е със златен надпис на дъното, указващ лимитираната серия и логото на Vista Alegre;
 • • Майсторска ръчна изработка;
 • • Коня е 12,5 см, топовете – 11 см, офицерите 14 см, а Царя и Царицата са по 20 см;
 • • Луксозният шах е изработен в Поругалия;
 • • Подходящ за луксозен подарък по специален повод.