Грижа за костен порцелан

Какво представлява костният порцелан?

Добавянето на костна пудра към традиционните материали фелдшпат и каолин придава на костния порцелан ярко бял и топъл цвят. Ако държите костен порцелан към светлината, ще видите, че е полупрозрачен за разлика от обикновения порцелан. Костният порцелан е много по-издръжлив материал и много по-здрав от всеки тип порцелан. Разбира се, той е луксозен порцелан и това си личи, дори когато е без декорации. Опит да се наподоби е създаването на белия стъклен материал Аркопал, но той изглежда толкова евтин, колкото е.

В Gourmet House искаме да ви помогнем да избегнете често допускани грешки, за да ползвате вашите прекрасни порцеланови всеки ден и те да изглеждат като нови.

Почистване на костен порцелан

Повечето артикули от съдове за чинии от костен порцелан са безопасни за съдомиялна машина, но за да запазите златните или платинени кантове като нови завинаги, е важно да спазвате 2 прости правила:

1. Използвайте само течен препарат, без абразив. Таблетките съдържат абразивни частици и с времето остъргват благородните метали, подпомогнати от силната струя вода.
2. Почиствайте старателно всички хранителни остатъци преди да пуснете програмата. В противен случай те се превръщат също в абразив и с времето повреждат златото и платината.

Когато миете ръчно костен порцелан, уверете се, че не се използват абразивни материали, било то препарати или гъбичка с абразивно покритие. Ако има нужда от измиване на нещо засъхнало, използвайте накисване с вода.

Как да почистим петна от чай и кафе по костния порцелан?

Петната от чай могат да се появят както на чаени чаши, така и на чайници, но могат лесно да се отстранят с паста за зъби, втривана нежно, на ръка. Уверете се, че предметите се измиват и изплакват старателно преди употреба, след като използвате този метод на почистване.

За сиви петна, вследствие на въртене на лъжичка за чай в чашката, използвайте същото почистващо средство: паста за зъби, втрита нежно на ръка. После изплакнете.

Внимателно избягвайте триене върху кантовете от злато и платина, за да не ги увредите.

Може да изглежда трудно и времеемко, но не е!

Ако съдовете от костен порцелан са нови, върху някои от тях може да има етикет с баркод, който трябва да се премахне, преди да измиете сервиза си в съдомиялна машина, тъй като поради топлината етикетът ще стане по-труден за отстраняване след това. Ако баркодът остави остатък, упорит да се отстрани, накиснете продукта в малко количество препарат за ръчно миене за приблизително един час, преди да опитате да го премахнете отново.

Загряване / изстудяване

Костният порцелан е чувствителен към температурен шок, който може да доведе до счупване или напукване на повърхността, следователно не излагайте съдове за хранене на директна топлина от открит пламък или не ги потапяйте рязко в студена вода, ако предметът е горещ. Това съвсем не значи, че чашите за чай и кафе ще се напукат от наливането на гореща напитка в тях. Просто не създавайте температурен шок, като ги поставяте в нещо съвсем студено, ако са вече горещи. Обърнете също внимание, че чинийте и чашите от костен порцелан не са устойчиви на печене в гореща фурна и замразяване във фризер, а могат да се затоплят само до 100 ° С. Ако имат декорации от благороден метал, като злато или платина, са несъвместими с микровълнова фурна.

Съхраняване

Когато ги прибирате в шкафа, подреждайте съдове от костен порцелан един върху друг само със салфетка или друга форма на подплънка между всеки съд, която да служи като буфер, защитавайки изделията отдолу от надраскване.