Съвместим ли е порцеланът с миялна машина?

Безопасна ли е съдомиялната за нашия порцеланов сервиз?

Порцеланът е парадокс: едновремено деликатен и издръжлив. Колко да се грижите за порцелана, зависи от това колко дълго искате да издържи.

Ако смятате, че вашите чинии и чаши от Gourmet House са страхотни и заслужават да бъдат ползвани дълго, ще искате да ги защитите. Ако обаче смятате, че чиниите и чашите са лесни за подмяна, можете да се отнасяте небрежно към тях, неглежирайки драскотините и ожулванията, които ще се натрупат.

Ето някои насоки, които могат да помогнат, ако сте сред ценителите:

Най-кратко казано, избягвайте драскане и резки температурни разлики.

1.Хранителните остатъци се превръщат в абразив.

Затова преди зареждането на съдомиялната трябва да бъдат отстранени. Използвайте мек инструмент за почистване, като гумена шпатула или мека гъбичка без драскаща повърхност. Не стържете порцелановите чинии с метални прибори.

2.Таблетките съдържат абразив, заместете ги с лек течен препарат.

Използвайте течен препарат, вместо таблетки, които съдържат абразив. Ако почиствате вашите чинии своевременно, всичко, от което се нуждаете, е мек сапун. Запазете мощните почистващи препарати за готварските съдове, те са излишни за порцелана. Никога не използвайте абразивни почистващи препарати и белина: корозивна е и може да повреди глазурата.

3.Избягвайте екстремните температури и много гореща вода.

Ако вашата миялна машина има настройка за умерена температура, използвайте я. Пропуснете горещия цикъл на сушене.

4.Зареждайте съдомиялната машина внимателно.

Оставете достатъчно място между всички предмети и не поставяйте кристални чаши или прибори за хранене заедно с порцелана. Използвайте деликатната програма, ако вашата миялна машина има тази опция. Ако обаче тя може да работи само като гореща, груба и чукаща, порцеланът ви ще се чувства по-добре с нежно измиване на ръка.

5.Как да съхраняваме порцелановия сервиз?

За да изглежда сервизът ви добре и без драскотини, подредете чиниите в шкафа със салфетки между тях. Алтернативно, може да потърсите отцедник, който да влиза в шкафа ви. Така чинийте изобщо няма да се допират.

6.От какво са сивите следи по порцелановите чаши?

Обикновено са причинени от метална лъжичка, оставяща отлагания от никел по повърхността, докато разбърквате чая или кафето си. Могат да бъдат премахнати с паста за зъби, която втривате нежно, на ръка и без вода, сякаш е крем за лице върху вашата кожа. После изплакнете. Бързо и лесно е, само внимавайте да не засегнете при този процес декоративния кант от злато или платина, ако чашката ви има такъв, защото в пастата за зъби има абразив, който може да надраска нежният кант от благороден метал.