Dunoon порцеланова чаша Енциклопедична Space Exploration

Производител: Dunoon
Модел: Space Exploration
Наличност: Изчерпан
68.00 лв.
Количество
+ -
 

Порцеланова чаша Dunoon Glencoe Space Exploration

Space Exploration е красива порцеланова чаша с рисунки и любопитна информация

Ефектната порцеланова чаша Dunoon Glencoe Space Exploration е от Енциклопедичната серия, ценена високо заради любопитните факти с които ни провокира. Научете всичко за „Космическите изследвания“ с тази завладяваща чаша, разрисувана от Caroline Dadd. С подробни илюстрации на добре известни космически кораби като Сатурн V и факти като този, че кучето Лайка е първото животно, излетяло в Космоса, тази голяма порцеланова чаша ще зарадва всеки любител на космоса. А ето и още любопитни данни, които може да са интересни за вас:

Според Светослав Александров от сайта космос.бг: Много хора мислят, че безпилотната техника на СССР е стигнала своя апогей с изпращането на Луноход 1 и Луноход 2. Това са първите самоходни устройства на повърхността на друго небесно тяло. Изстрелването на Луноход 1 се е осъществило на 11 ноември 1970 година, а на Луноход 2 - на 8 януари 1973 година. След това до ден днешен на Луната не е изпращан такъв космически апарат. Наистина, впоследствие НАСА изпрати подобни самоходни устройства на Марс - Съджърнър през 1997 година и Спирит и Опортюнити през 2003 година.

Разработването на Луноход и първото неуспешно изстрелване

Основната причина, поради която учените на СССР са разработвали Луноход е било изучаването на места за пилотирани лунни кацания и лунни бази. Също така разработчиците са се надявали, че посредством Луноход е щяла да бъде осъществявана радиовръзка между космонавти на повърхността на Луната и Земята. След като става ясно, че СССР няма да може да изпрати човек на Луната и загубва надпреварата основната цел на Луноход става друга - да бъде изследвана Луната самостоятелно, без човешка намеса. Луноходите са разработвани в рамките на секретна програма. За изстрелването им не се е съобщавало до момента в който ракетата не достигнела успешно космоса. В случай на провал на ракета-изобщо не се давало гласност и не се е съобщавало на обществото. И наистина, на 16 февруари 1969 година е имало изстрелване на Луноход, но ракетата се е разпаднала в рамките на секунди. Ръководството на СССР е криело за това в продължение на години. Първият успешен Луноход (или Луна 17) е изстрелян на 11 ноември 1970 година посредством ракетата Протон. Навлизането в окололунна орбита станало на 15 ноември. По-късно космическият кораб каца успешно в Морето на Дъждовете. Луноход 1 е имал една конична антена, една спираловидна антена, четири телевизионни камери и специални устройства за пробиване на почвата и проучване на нейната плътност. Имало е също така рентгенов спектрометър, рентгенов телескоп, детектори на космични лъчи и лазерно устройство. Луноходът е добивал електроенергия посредством слънчеви батерии. Луноход 1 е трябвало да работи в продължение на три лунни дни, но всъщност е работил 11 лунни дни. По време на нощите Луноход 1 е бил хиберниран, а през това време-затоплян от радиоактивен източник. На 4 октомври, 1971 година мисията е официално прекратена след като луноходът е пропътувал повече от 10 000 метра и е изпратил обратно повече от 20 000 телевизионни изображения (сред които и 200 панорамни). Луноход 1 е извършил също така повече от 500 почвени теста.

Височина 15 cm

  • Материал: Фин костен порцелан, много бял и прозрачен
  • Мие се в миална машина / Dishwasher Safe
  • Вместимост: 500 ml
  • Подходящи за микровълнова фурна
  • Made in England