Музикално коледно преспапие латерна Сребърна елха с подаръци

Производител: TGH Gourmet House
Модел: 4987
Наличност: Очаква се доставка
130.00 лв.
Количество
+ -
 

ЛАТЕРНА с мелодията О, Таненбаум за коледен подарък

Посребрена музикална ЛАТЕРНА – Коледен подарък с непреходна стойност

Изящна, латерната представлява красиво украсена Коледна елха със звезда на върха и множество подаръци под клоните й. Сред тях ще забележите кубчета с букви и дори дървено конче-люлка, любима детска играчка.
Нашите страхотни коледни музикални кутии са чудесна тематична декорация за всяка зона в дома, освен удоволствието от приятната празнична мелодия, която може да се слуша по всяко време. Именно тази проста и кратка музикална тема може да бъде достатъчна, за да ви настрои по най-добър начин за сезона. Независимо дали искате да обогатите колекцията си или да направите малък подарък, изберете коледна музикална кутия, за да повишите празничното си настроение.
Един изключителен Коледен подарък, елхичката – латерна се върти и пресъздава известната Коледна песен „О, Таненбаум“.

Любопитни факти за „О, Таненбаум“

„ O Tannenbaum “ е немска коледна песен. Съвременния текст е написан през 1824 г. от Ернст Аншюц - лайпцигски композитор, органист и учител. Самата дума Таненбаум означава ела, вечно зелено дърво. Любопитно е, че текста всъщност не се отнася за Коледа и не описва украсено коледно дърво. Вместо това, той се отнася до вечнозеленото качество на елата като символ на постоянство и вярност. Аншюц основава текста си върху силезийска народна песен от 16-ти век. Тъй като обичаят за Коледното дърво силно се развива през 19 век, песента започва да се разглежда като Коледна Песен.

Как работи Латерната или Музикалната кутия?

Най-просто казано, Музикалната кутия, или Латерна е самоуправляващ се механичен музикален инструмент, който възпроизвежда мелодия. Музикалните кутии, наричани още Латерни са предшественици на грамофоните. Макар, че се наричат „кутии“, не очаквайте да видите кутия с капак. Повечето музикални кутии, също както и нашата сребърна елхичка не се отварят изобщо, а се навиват чрез малък ключ. Така музикалния механизъм е защитен от повреда и прах.

Изобретяването на музикалната кутия се приписва на Антоан Фавр от Женева, който през 1796 г. монтира въртящ се механизъм в калаена кутия на основата на гребен с въртящо се колело. Но, както ще прочетете по-долу, музикалните кутии всъщност са изобретение на 9-ти век.

Древното изкуство на Латерната се поддържа живо и днес. Красивата сребърна елхичка с Коледна звезда от нашата колекция е едно доказателство за непреходната стойност на тези миниатюрни музикални кутии, които пазят магичния дух на Коледа.

Малко известни неща за латерните в музикалните кутии

Музикалните кутии се развиват от един музикален инструмент, изобретен в Ирак през IX век, който включва цилиндър, свирещ автоматично чрез енергията на водата. Напредъкът в края на 1700-те и началото на 1800-те довежда до някои промени и създаване на основната концепция на устройството, такова, каквато го познаваме днес: метален диск, върху който е отпечатана мелодия, изсвирена чрез навиване на пружина. Въпреки че изобретяването на фонографа до голяма степен е заместило музикалната кутия, тя все още има сантиментална стойност, идеална за Коледа.

Подарете щастие и оставете мил спомен за себе си с прекрасната Латерна, пееща „ O Tannenbaum “. Изключително красива, тя е великолепна Коледна Украса за всеки дом.

  • • Посребрена въртяща се латерна елхичка;
  • • Материал: изцяло посребрена;
  • • Височина: 14,0 см;
  • • Лакирана, за да не потъмнява;
  • • Made in Germany.