Френски ножове на стойка с дръжки от маслина
КАЧЕСТВЕНИ КУХНЕНСКИ НОЖОВЕ SABATIER С ДРЪЖКИ ОТ МАСЛИНА
Великолепния луксозен комплект ножове Sabatier с поставка е удоволствие за сетивата. Ножовете са изцяло ковани, а не лети. Дръжките са от прекрасното дърво маслина. То расте много бавно и дървесината му има уникална структура. Плътно и с красив цвят, маслиновото дърво се полира като никое друго. Същия комплект ножове се предлагат и с черни дръжки с 3 нита.
Производителят, компанията Therias, базирана в Thiers (сърцето на френската столица на приборите за хранене), прави ножове от 1819 г. Част от Degrenne Paris, тя е престижен бранд с над 200 годишна история.
Поставката за ножове, част от този първокачествен комплект, е от бамбук. Здравината на бамбука е добре известна. Специалният мрежест разпределител върху стойката от бамбук позволява да подреждате ножовете бързо и лесно, без да търсите точното място за всеки нож: пъхате където решите и ножа остава там. Стойката е без дъно, което осигурява чудесна хигиена.
ОТЛИЧИТЕЛНОТО В КОМПЛЕКТА ГОТВАРСКИ НОЖОВЕ SABATIER С ДРЪЖКИ ОТ МАСЛИНА
Изработени от от високо въглеродна неръждаема стомана, всички ножове в комплекта Sabatier са изцяло ковани. Малко по-долу ще разкажем какво означава това. Комплекта се състои от 5 ножа, в това число и японски нож Santoku и поставка за тях.
Произведен във Франция от бранд с висока репутация, комплектът ножове представен тук, има дръжки от маслина. Маслината е избрана не случайно: бавния й растеж осигурява една от най-плътните дървесини, а красотата й я нарежда сред най-благородните и желани дървесини в света.
Три цилиндрични бронзови нита стабилно държат двете части на дръжката, осигурявайки супер дълъг живот. Бронза е скъп материал, но е избран тук с цел да хармонира с цвета на маслиновото дърво.
Ножовете са перфектно балансирани и са изработени във Франция в градчето Thiers, френската столица на ножовете и приборите за хранене.
РАЗЛИКИ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОВАН И ЩАМПОВАН НОЖ
Кованият нож е направен от единичен стоманен прът, който се нагрява и след това се начуква във форма, понякога от специално обучен майстор, понякога с машина. Алтернативата е щампован нож, при който острието се „щампова“ или се изрязва от голям стоманен лист, след което се обработва термично за издръжливост. Кованият нож обикновено е малко по-тежък от щампования нож.
Лесен начин да разпознаете кования нож е да се огледате за "Bolster". Болстера е подложка, нещо като по-широка устна на края на острието, където то се среща с дръжката. Болстера помага най-вече за балансиране на острието, като добавя тежест близо до центъра на ножа. Много готвачи харесват болстера, заради усещането за опора, която хващат между палеца и показалеца.
КАКВО СЪДЪРЖА ТОЗИ ЛУКСОЗЕН КОМПЛЕКТ НОЖОВЕ С ДРЪЖКИ ОТ МАСЛИНА?
- • Нож за Белене с острие 10 см, наречен още paring knife;
- • Нож за хляб с острие 20 см;
- • Готварски нож с острие 20 см, наречен още Chef's knife;
- • Японски Сантоку нож с острие 18 см;
- • Многофункционален готварски нож с острие 15 см;
- • Поставка за ножове от бамбук.
КАКВО Е PARING KNIFE ИЛИ НОЖ ЗА БЕЛЕНЕ?
Ножовете паринг (наричани още ножове за белене) са незаменим инструмент и в резултат на това са опора на професионалната кухня. Много готвачи ги използват, за да белят или нарязват плодове и зеленчуци на малки парченца или да извършват друга подобна прецизна работа. Паринг ножовете са малки ножове с къси остриета.
КАКВО Е НОЖ SANTOKU?
Значението на думата „Santoku’s“ ясно обяснява за какво е най-добре да се използва: „трите добродетели“ или „трите употреби“ са кълцане, нарязване на кубчета и на слайсове. Той се справя с всички тези задачи по образцов начин, но не е подходящ за кълцане на големи кости, нарязването на хляб и прецизните задачи (като белене, например). Ножовете Santoku са особено умели в създаването на много тънки резени, което подобрява цялостната естетика на ястията.
- • Възникнал в Япония;
- • Широко острие без връх;
- • По-тънкото острие от Chef's Knife, което позволява по-фино нарязване;
- • Може да бъде с едностранно или двойно скосяване - скосът се отнася до повърхност, която е била шлайфана, за да образува ръба на ножа;
- • Перфектно балансиран;
- • По-лек от Chef's Knife.
- • Може да има грантонов ръб (малки дупки / миди на острието, които предотвратяват залепването на храна по него.
Най-добре се използва за:
- 1. Рязане на месо;
- 2. Нарязване на сирене;
- 3. Нарязване на слайсове или кълцане на кубчета на месо, плодове, зеленчуци и ядки, билки;
- 4. Загребване на храна от дъска за рязане поради широкото острие;
- 5. Създаване на фини резени, особено полезни за зеленчуци и морски дарове.
КАКВО Е CHEF'S KNIFE?
- • Произхожда от Германия и Франция;
- • Широко острие, което се извива нагоре, за да образува връх (гръбнакът е по-дебел, за да добави тегло);
- • Предлага се и в назъбени разновидности;
- • Обикновено се среща само с двоен скос;
- • По-тежък от японския нож Santoku.
SANTOKU И CHEF'S KNIFE – ОСНОВНИТЕ РАЗЛИКИ
Преди да обясним разликите, нека започнем с приликите. И двата са ножове с общо предназначение, използвани за различни задачи за рязане, като кълцане, рязане на слайсове и нарязване на кубчета. Поради тази причина те са едни от най-често използваните ножове както в професионалните, така и в домашните кухни.
И двата се правят от материали като керамика или метал. Повечето професионални готвачи предпочитат тези, изработени от стомана, заради тяхната издръжливост и висока устойчивост на корозия. Една важна разлика тук е, че японските остриета - като Santoku - често са направени от по-тънка, но по-твърда стомана, за да позволи на готвачите да изпълняват прецизни задачи.
Разликата между нож SANTOKU И CHEF'S KNIFE се отнася преди всичко до техния произход и форма на острието (последната е отговорна за вида разрез, който човек може да постигне).
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Професионалните готвачи, както и любителите кулинари навярно биха се съгласили, че качественият нож е основен инструмент във всяка кухня. Когато изберете правилния нож, веднага ще забележите как той подобрява ефективността ви в кухнята. Просто ви кара са се чувствате добре.
Франция, благодарение на своята кухня и гастрономия, винаги е имала голяма индустрия за прибори за хранене, способна да предложи отлични кухненски ножове.
Въпреки старото суеверие, че нож не се подарява, вероятно и на вас би ви било приятно някой да ви подари такъв луксозен комплект, като луксозните кухненски ножове на стойка Sabatier. Придружете подаръка с монета и без притеснения изберете един от най-желаните подаръци за сватба или нов дом - качествени кухненски ножове със стойка, произведени във Франция от бранд с над 200 годишна история.
Внимание! Луксозения комплект ножове Sabatier с дръжка от маслина се мие на ръка!
Нашия съвет за поддръжка:
Измивайте ножовете и подсушете веднага. НИКОГА не оставяйте ножовете си накиснати във вода. Уважавайте приборите и посудата си и те винаги ще са в отлично състояние.
Gourmet House избира високо качествени изделия за колекцията си и с радост дава експертни съвети за поддръжката им.