Луксозен декантер Amadeo ръчна изработка от кристал
Луксозен декантер Ридел, изработен от майстори стъклодуви в Австрийските Алпи
Декантера Riedel Amadeo Magnum е истински красив, ръчно духан съд за вино, подходящ както за бутилка магнум, така и за обикновена бутилка вино с вместимост 750 мл. Ръчна изработка, той е изваян от виртуозни майстори стъклодуви в Австрийските Алпи. Декантера е украсен със светло сива лента, която подчертава грациозната извивка на този уникален съд за вино. Всеки екземпляр е различен, няма два напълно еднакви декантера Riedel Amadeo Magnum. Изключителен подарък по специален повод, Ридел Амадео ще зарадва всеки винолюбител - мъж или жена.
На снимката, сивият декантер е най-горе в дясно. Максимално неутрален, той е подходящ за всеки повод.
Защо трябва да използваме декантер?
- 1. Декантирайте старите вина, за да отделите утайката.
- 2. Декантирайте по-младите вина, за да увеличите аерирането, разкривайки повече комплексност и отваряне на всички аромати.
- 3. Не се страхувайте да декантирате бели вина, особено тези, лежали в дъб.
- 4. Декантирането намалява сулфитите и ще избегнете главоболието, причинено от прекаленото сулфитиране.
За да се насладите напълно на младите вина (до 5-7 години за червено и бяло), помислете дали да ги отваряте 8-12 часа преди консумацията за да се аерират или да декантирате виното, тъй като това съкращава времето за аериране драматично.
На небцето, декантираното вино дава повече плодовост в червените вина, а също комплексност и заглаждане на танините. При декантиране на млади вина, обърнете бутилката директно в съда и оставете да се излива свободно, за да се насладите на максимално аериране.
За да отделите утайката при старите или нефилтрирани вина, бавно изсипете виното в декантера, следейки остатъците от утайката да не напуснат бутилката. Още по-лесно е да използвате фуния за декантиране. Предлага се и от Gourmet House.
Защо този декантер носи името Riedel Amadeo?
Малцина знаят, че Волфганг Амадеус Моцарт е роден в същата година в която се ражда и фирмата Riedel. В чест на това знамение, както и по повод 250-годишния рожден ден на фирмата, Ридел създадоха този виртуозен декантер и го нарекоха Амадеус. Виненият декантер е ръчно духан от фин кристал и е истинска майсторска изработка. Елегантната гарафа за вино е във форма на лира, отворена в двтата си края, за да излива виното плавно, без тласъци. Ако искате да научите някои тайни как се мият декантерите, отворете раздела "Полезни съвети" в нашия сайт.
Каква е разликата между декантер и гарафа?
Неотделима част от церемонията свързана с виното, е неговото декантиране, тоест преливане. Това действие е обусловено от няколко фактора. Да се избегнат утайки, да се изчисти виното от евентуални парченца корк и не на последно място - да се вкара въздух или така нареченото аериране. Съдът, в който се пресипва виното, на различните европейски езици се нарича декантер или гарафа. Интересното е, че французите използват думата гарафа. В нашия език, за повечето хова съдът за преливане на вино е декантер, а за вода или високоалкохолни напитки – гарафа (гарафа за уиски, гарафа за вода и декантер за вино). И така - всъщност няма разлика между гарафа и декантер.
Обадете се за съвет или посетете магазина ни в центъра на София. Поръчайте онлайн и спестете време, а ние ще се погрижим да получите навреме и в перфектен вид избраното от вас изделие.
Ние сме експерти, когато става дума за чаши за вино, декантери и аксесоари за вино.
- • Материал: кристал;
- • Височина: 350мм;
- • Диаметър: 220 мм;
- • Вместимост: 1500 мл;
- • Декантер за магнум бутилки вино;
- • Подходящ и за обикновени бутилки вино;
- • Riedel Amadeo Magnum.